2016. január 28., csütörtök

Arcszesz és hajlakk

Két darabot láttam az elmúlt hetekben, s csak utólag jöttem rá, hogy mindkettő a haj körül játszódik. Az első darab A borbély címre hallgat és egy "valódi" borbélyüzletben zajlik.

A Katona József Színház nagy kedvencem, nemrég kezdték el játszani Bán János szereplésével a darabot. A helyszín pedig nem a színház kamaraterme, hanem a Kossuth Lajos utca egyik nem használt üzlethelyiségében van.

Miközben mi nézők a borbélyüzletben ülünk, a borbély (vagyis az azt alakító színész) "rendel": borotvál, lelket ápol, mesél. Néha kiinteget a kirakat előtt elhaladó gyalogosoknak, volt, hogy pózolt is egy bekukucskáló fotósnak, vagy éppen idegen nyelven próbálkozott szóba elegyedni az arra járó turistákkal.

Azért a fő feladata a darab előadása volt, melyet kiválóan meg is tett. Rengeteg humor, vicces sztori hangzik el, már majdnem azt is hinnénk, hogy valódi komédiában van részünk, ám a vége az inkább tragikus.

A másik darabot a Játékszínben játszák hat női színész közreműködésével (köztük Hernádi Judit, Zsurzs Kati és Erdélyi Tímea). Acélmagnóliák a címe, az azonos című amerikai film alapján készült. A filmet nemrég láttam, így ismerős volt a történet, viszont ötletesen adaptálták színpadra a kizárólag nők közreműködésével elénk varázsolt darabot.

Ebben is rengeteg a sziporkázó humor, a színésznők igazán elemükben vannak, miközben a szerepüket hozzák. Viszont itt is tragédia lesz a vége. Míg A borély nagyon európai és magyar, addig az Acélmagnóliák nagyon amerikai. Színesebb, könnyedebb, de mégis ugyanolyan fájdalmas.

Akit érdekelnek az előadások, az időben szerezzen jegyet.

További infó:
A borbély

Acélmagnóliák

Film

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése