2016. február 27., szombat

Dél-Afrika színei

Folytatódott a könyves utazásom, ezúttal Dél-Afrikába repített el Alan Paton: Cry, the Beloved Country (vagyis Kiáltsd, ez szeretett ország!) című műve. Magyarul nem találtam meg a könyvet, az eredeti angol nyelvű kiadás Dél-Afrikából érkezett, ugyanis unokaöcsém ott kalandozott, s ő szerezte be nekem.

Dél-Afrikáról a megosztottság jut elsőre eszembe: itt minden fekete vagy fehér, nincs átjárás a két világ között. Történelmét formálták a hódító hollandok (búrok) és angolok, így a nyelvek közül is e kettőt, a hollandosan hangzó Afrikaans nyelvet és az angolt beszélik a helyi zulu és egyéb törzsi nyelvek mellett. Az emberek többsége fekete, viszont a fehérek hatása még mindig jelentős: ők azok, akik jó állásba, jó iskolába, szép lakásba tudnak kerülni, a feketék pedig kunyhókban, nyomortanyákon élnek, bányákban dolgoznak, vagy éppen bűnöznek.

Az 1948-ban kiadott regény akár megtörtént esemény is lehetne. Főhőse egy fekete tiszteletes, aki a vidékről elindul a nagyvárosba, Johannesburgba, hogy megkeresse húgát. Először jár a városban, s a naív ártatlanság szemszögéből ismerhetjük meg e város sötét oldalát. Megtalálja a húgát és annak fiát, a lány prostítúcióból élt. Eztán a saját fiát kezdi el keresni, aki javítóintézetbe került, onnan kikerülve pedig betört egy házba és lelőtte a fehér tulajdonost.

Innentől kezdve egy erkölcsi okfejtésbe kezd a regény: a tettéért bűntetést érdemel a fiú, a legsúlyosabbat, de ha változást akarunk a világban, akkor mégis inkább a kegyelemnek kellene győznie és esélyt adni a feketéknek, hogy megváltozzanak, tanuljanak, dolgozzanak és felemelkedjenek. De nem ez történik. A fiút sem az önkéntes ügyvéd, sem az áldozat családjának bocsánata, vagy éppen apjának imái sem tudják megmenteni.

Ám a mű mégsem záródik reménytelenséggel: a vidékre visszatérő lelkész mégis a szeretet és megbocsájtás tanúja lehet, mikor az áldozat családja segíteni kezdi a helyi szegényeket.

1948. óta már több változás történt ebben az ellentmondásos országban. Megalakult az önálló Dél-Afrikai Köztársaság, a feketék vezetik az országot, ám az ellentmondások ezzel még nem tűntek el.

Az író Alan Paton nagyszerűen reagadta meg országának árnyoldalait. Ő maga is politizált, saját liberalista pártot alapított, s küzdött az apartheid ellen. Sok mindennel foglalkozott, több könyve megjelent.

Itt egy film, amiben az első fekete miniszterelnök, Nelson Mandela nagysága kap szerepet:
Invictus

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése