2016. március 1., kedd

Hoffice


A múlt héten valami igen egyedi dologban volt részem: pénteken "hoffice" módra dolgoztam. Ez egy elég egyedi elnevezés, ami "lakásirodát" jelent. Vagyis, hogy a normál iroda vagy coworking iroda helyett nem otthonról, home office-ból, hanem valaki másnak az otthonából dolgoztam egy napig.

Egy ideje kizárólag szabadúszóként dolgozom, s időm nagy részét a saját lakásban töltöm. Itt nincs külön irodám, az irodai teret a laptopom jelenti mindösszesen. Ennek a független munkavégzésnek megvannak a maga előnyei: nincsen holtidő, megspórolom az utazást, a megbeszéléseket, nincsenek zavaró tényezők. Viszont saját magamnak kell megszerveznem a munkát és annak hátterét, ami azt jelenti, hogy nincs mellettem csapat, nincs főnököm, segítségem, mégcsak véleményt se nagyon tudok kérni mástól.

Ezért ez a fajta munka egy idő után unalmassá és egyhangúvá tud válni. Nem a munkakedv vész el, hanem a pozitív, lendületes szemlélet. Ahhoz, hogy lendületet nyerjek, most elég volt egy napra kimozdulnom a megszokott helyemről és egy kedves ismerős saját lakásában berendezett, rögtönzött "hoffice"-ba menni.

Heten dolgoztunk aznap, nem is akárhogyan. Ahelyett, hogy mindenki elmerült volna a saját ügyeiben, megosztottuk egymással, milyen feladatot végzünk épp, mik az elakadásaink stb. Még arra is volt lehetőség, hogy egymásnak segítsünk ötlettel, véleménnyel, vagy csak pár kérdéssel. Így dolgunk végeztével elégedetten zárhattuk a napot.


A munka mellett persze volt idő közös kávéra, ebédre, egymás jobb megismerésére. Én néhány tech ötlettel gazdagodtam, azért nem rossz, ha néha mérnöki agyakkal is összefutok.

Akit érdekel ez a fajta munka, az a világon bárhol találhat ilyen "munkaközösségeket". Itt van egy link hozzá.

Ezt a mostani "irodát" egyik kedves barátnőm kezdeményezésére hoztuk össze, róla, s digitális nomád életéről a Facebookon olvashatunk, ill. nemrég írt egy bejegyzést a CTP blogjába is.


Szóval a munkavégzés nem függ helytől és időtől, mégcsak a minket körülvevő emberektől sem. Mindösszesen egy laptopra és internetre van szükség, meg persze elhatározásra.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése