2013. december 15., vasárnap

Úrilányok Erdélyben

Ugron Zsolna regényének a cime az Úrilányok Erdélyben. A könyvet még 2010-ben irta, ez volt az első regénye.

Zsolna egy erdélyi nemesi család sarja. Romániából menekülniük kellett, igy ő Magyarországon, Budapesten telepedett le, itt lett újságiró, tévés riporter. Erdélytől távol került fizikailag és lélekben is. Viszont egy találkozás fordulatot hozott az életébe: megismerte távoli unokatestvérét, az angol és indiai nemesi gyökerekkel rendelkező fiatal grófot, akivel hipp-hopp összeházasodott és visszaköltözött Erdélybe, a Mikes ősök visszaszerzett birtokára, Zabolára.

Erről a mesébe illő történetről évekkel ezelőtt olvastam az egyik női lapban. Nem akartam hinni az ott leirtaknak, a kastélyról és családi idillről készült képeknek. Aztán a fiatal grófné tollat ragadott és regényben örökitette meg a saját történetét. A neveket és helyszineket megváltozatta, ám a lényeg mégis ugyanaz: hogyan talál vissza a gyökereihez és hogyan küzd meg a nagyvárosi élethez szokott nő a vidéki léttel. Úrilányok Erdélyben. Jó lenne közéjük tartozni. Kastélyt igazgatni, szobákat átalakitani, a vadászó-favágó férjet hazavárni.

A regény megjelenése óta Zsolnának több könyve is megjelent . A Szerelemféltők egy férfi és nő párbeszéd-monológja. Ezt is olvastam, a cimét inkább Szerelemtől félőkre változtatnám: mintha a férfi és a női hős is tartana az elköteleződéstől, a másikhoz való teljes tartozástól. Idén a Báthoryakról irt regényt, az Erdélyi mennyegző cimmel. S a családi örökségként megkapott recepteket is közli a műveiben, most épp saját szakácskönyve is megjelent.

Erdély mostanában sok formában beköszönt az életembe. Többször jártam ott, s mindig szivesen visszatérek. Az rossz útviszonyok és elhanyagolt infrastruktúra ellenére sajátos bája van az ottani tájnak. A hegyek, patakok, zöld kaszálók látványa önmagában terápia, feltölti a lelket. Élnek ott jóbarátaim, tanitottam nyári táborban, kaptam állásajánlatot Kolozsvárról. Azért kiköltözni magamtól nem költöznék. De egy kedves grófi származék meg tudna győzni a határváltásról.

Kedvcsináló linkeket csatolok ide:

Zsolna családja

Zabolai kastélyszálló

Erdélyi uradalmi házak könyv

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése