2013. december 18., szerda

Adventi vásárok

A grazi adventi vásár után nagy meglepetéssel tapasztaltam, hogy Budapesten is legalább annyira sokszinű és szinvonalas adventi vásár van, mint az osztrákok patináns városában.

 Karácsony előtt néhány baráti találkozó helyszinéül a hangulatosan kivilágitott budapesti tereket választottuk. Ugyan sötét van este és fagypont körüli a hőmérséklet, de mégis megéri kint nézelődni, sétálni, forralt bort és sült gesztenyét kóstolni.


A Vörösmarthy tér és a Váci utca a legismertebb helyszinek karácsony körül. Sajnos idén a Gerbeaud Cukrászda épületének ablakit nem világitották meg az adventi kalendárium gyanánt. Ez a helyszin eléggé tömeges és turistás. Ha meghitt karácsonyi tereket keresünk, menjünk egy kicsit odébb a Szent István bazilika előtti térre. Itt még ingyenes korcsolyapálya is van, mely körül hangulatosan állnak a kis bodegák, mind hazai finomságokat, kézműves termékeket kinálva.

A Deák tér túl oldalán a Károly körúton szinte egész évben fesztiválok és vásárok váltják egymást. Nekem az óriási adventi koszorú és a feldiszitett, kivilágitott fák tetszettek leginkább.


Az egyes kerületek központjában is vannak kisebb-nagyobb vásárok. Lakhelyemen, Zuglóban a nem túl hangulatos Bosnyák téren idén először rendeztek adventi vásárt. A próbálkozás dicséretet érdemel, de a programok és a vásár szinvonala nem.

A Grazból még sötétedés előtt eljöttünk, igy nem tudtam szép éjszakai, kivilágitott képeket csinálni. Budapesten viszont több esti sétát tettem,s szuper okostelefonommal a mellékelt képeket sikerült megalkotni.

Már csak egy kis hóesés hiányzik az igazi téli hangulathoz! Irigykedve nézem az amerikai ismerősök képeit: náluk már novemberben, hálaadáskor szépen behavazott...

Fénythozó, békés adventet, szép karácsonyvárást kivánok!

Bővebb cikk a budapesti vásárokról

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése