2013. december 18., szerda

Karácsonyi édességek a nagyvilágból

Nem vagyok egy konyhatündér, de főzni szeretek, saját késztésű ételt tenni az asztalra. A sütést általában meghagyom a nálam lelkesebb és ügyesebb cukrászoknak. Ám az ünnep, karácsony közeledtével többször elkapott a sütési vágy. Találtam is néhány nem szokványos karácsonyi receptet, mégpedig a nagyvilágból.
 
Az olaszoknál ősszel már megjelennek a boltokban a kartondobozba csomagolt kuglófok, ezek neve panettone. Egykoron első munkahelyemen ismerkedtem meg ezzel a finomsággal, amikor az olasz partnercégünk ihletésére ilyen édességet ajándékoztunk a partnereinknek.
 
A Weihnachtsstollen-t még Németországból ismerem. Karácsony előtt az üzletek megtelnek marcipános és aszalt gyümölcsös vastag rétegben porcukrozott finomságokkal. A Stollen egy sajátos gyümölcskenyér, amit elvileg a kis Jézus pelusa ihletett: a kalácsot ugyanis pelenkahajtásokkal kell készre formázni.
 
Az elmúlt napokban mindkét süteményt leteszteltem élesben. Mondhatom: a panettone és a stolen is sokkal finomabb házilag készitve, mint a boltban készen csomagolva! A két süti sokban hasonlit: egyik sem krémes, mindkettő kelt tésztából készül gyümölcs darabokkal. Ime a receptek azoknak, akik, kedvet kaptak egy kis sütögetéshez.
 
 
Panettone
(olasz karácsonyi kuglóf)
 
60 dkg liszt közepébe kis lyukat csinálunk, hozzákeverünk egy fél csomag élesztőt (kb. amennyi 50-60 dkg liszthez kell) és  1 dl langyos tejet 1 evőkanál cukorral. Összekeverjük és 30 percig állni hagyjuk.
Ezután 20 dkg kristálycukrot, 1 dl teket, 2 tojást, 22 dkg vajat (vagy margarint), 1 csomag vaniliás cukrot, 2 csipet sót, esetleg kis vizet keverünk hozzá, hogy jól összeálljon. Most 60 percig kelesztjük.
80 gr narancshéjat apróra vágunk (1 narancsot hámoztam meg hozzá, lehet, hogy kettő is bele mehet, esetleg a levét is bele lehet facsarni), majd megszórjuk cukorral és állni hagyjuk.
 
Ha megkelt a tészta, hozzákeverjük a narancshéjat és 10 dkg mazsolát.
Majd a kivajazott formába tegyük a tésztát, s kelesszük még 60 percig.
Végül előmelegitett sütőben 200 fokon 50 percig süssük.
 

Weihnachtsstollen
(német karácsonyi gyümölcskenyér)

Hozzávalók:

1 zacskó Dr. Oetker instant élesztő
1,25 dl tej (vagy rizstej/zabtej)
10 dkg nádcukor
20 dkg fehér tönkölyliszt
30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
15 dkg vaj
pici só
15 dkg túró
10 dkg aranymazsola, narancshéj
mandula, dió

Az élesztőt a langyos tejben 1 teáskanál cukorral felfuttatjuk és 15 percig állni hagyjuk. Közben a többi hozzávalót egy nagy tálba tesszük és a közepébe öntjük az élesztős tejet, kézzel összedolgozzuk. Olajjal vékonyan kikent edényben, konyharuhával letakarva 1 órán át kelesztjük (meleg helyen vagy sütőben 60 fokon).

Mikor megkelt, kinyomkodjuk belőle a levegőt, átgyúrjuk, egy téglalappá kinyújtjuk, oldalról egyik végét behajtjuk, a másik végéről feltekerjük és kialakítjuk a jellegzetes stolen alakot. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 50 perc alatt megsütjük. Még melegen bekenjük vajjal és porcukrot szitálunk rá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése