2012. szeptember 12., szerda

Mozifilm a clevelandi maffiáról

Igen, jól olvassátok. Clevelandben is volt (van?) maffia. Sőt, a 7o-es évek legnagyobb maffiaháborúja épp itt zajlott.

Mindezekről nem tudnék, ha nem az egyetem média archivumában dolgoztam volna. Itt ugyanis neves filmrendezőktől, dokumentumfilmesektől, tévéműsoroktól kaptunk megkeresést, hogy ilyen vagy olyan témában keresnek régi tévéfelvételeket. Az archivumban az 5o-es évektől vannak felvételek, s az én dolgom volt többek között egy-egy megrendelésre összeállitani a filmszalagot. Egy ilyen megrendelésünk volt a Kill the Irishman (Öld meg az irt) cimű film készitőitől.

A film a 6o-7o-es években játszódik, s valóságon alapszik. Clevelandben ekkor az olasz maffia (Cosa Nostra) uralkodott. Volt viszont egy tenyeres-talpas ir legény, Danny Green, aki nem hagyta, hogy ő és sorstársai pénztelenül robotoljanak a kikötő egyik raktárában: ő is részesedni akart a jóból, igy besegitett a maffiának egy-egy lopási tippel. A végén már annyi hasznot húzott a dörzsölt maffiatagoknál dörzsöltebb fickó, hogy az olaszok el akarták tenni láb alól.

Többször kiséreltek meg ellene robbantást, orvlövészeket küldtek a nyomába, de neki, mint a macskának kilenc élete volt. Sőt, visszavágott, s elkezdte kiirtani a városban ténykedő maffiatagokat. Végül őt is utólérte a sorsa, no meg a szomszéd autóba rejtett bomba. Viszont segitségével biróság elé állitották a maradék rosszfiúkat, s Clevelandből ha minden igaz, végleg eltűnt a szervezett bűnözés ezen formája.

A filmben több ismert arcot, neves szinészt találunk, feltünnek a város képei, az archivumból kikért korabeli hiradós riportok. Egyszerre humoros és akciódúsan félelmetes a film. Érdemes megnézni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése