2012. szeptember 14., péntek

Amerikai választások

Két éve, az ideérkezésemkor a helyi (önkormányzati) választások voltak Amerikában. Idén van az "országos" voksolás.

Már a tavaly ősszel elkezdődött az intenziv kampány. A két nagy párt, a republikánosok  és demokraták hirdetései általában nem a saját programjukról szólnak, hanem a másik politikáját, döntéseit kritizálják. A republikánusok a konzervativ, jómodú, idősebb, fehér lakosság támogatására számithatnak, mig  a demokratákra inkább a liberálisabb gondolkodású, közép- és alsóbb osztálybeli, fehér és szinesbőrű voksol.

A kampányidőszak leglátványosabb része a múlt héten, s az azelőtti héten volt: egyik héten a republikánusok tartottak többnapos show-műsort (National Convention) a szimpatizánsaiknak, ahol hivatalosan is Mitt Romney-t kérték fel elnökjelöltnek. A következő héten a demokraták részéről Obama újrajelölését ünnepelték.

Beszédet mondott itt Bill Clinton, Michelle Obama, s persze a jelenlegi elnök is. Jómagam a First Lady beszédétől voltam lenyűgözve. Obama kiállásáról, szónoki tehetségéről tudtam (sőt két éve személyesen is hallottam). Mondhatom, a felesége is legalább annyira jó szónok. A beszéd kevésbé politikai, inkább személyes volt. Michelle férjét mint társat, apát és egykori lelkes tanulót mutatta be, s ezzel próbálta meggyőzni a hallgatóságot. A két párt "nemzetgyűlését" élőben közvetitette a tévé.

Az itt élőket kérdezve, sokan támogatják Obamát, akik az elkezdett reformlépések folytatását szeretnék látni. A republikánusoknak mintha nem is lenne kiforrott programja, sok hercehurca volt az elnökjelölés körül, s a demokraták kritizálásán kivül más üzenetük nem igazán van.

Ezen a héten a saját munkám is a politikához, a választásokhoz kapcsolódott. A szokásos havi rendezvényünk programja a novemberi választás volt. Vendégül a két párt megyei és ohiói vezetőit hivtuk meg, s egy neves tévés politikai műsorvezető volt a moderátor. A nézők kérdéseket is feltehettek a képviselőknek, akik egymás mellett ülve azért néha csak-csak egymásnak nem estek.

A lenti kép a rendezvényünk főszereplőit mutatja, a fenti kép pedig a két pár szimbólumát (a piros elefánt a republikánus, a kék szamár a demokrata). 

Balra a demokraták jelöltjei, jobbra a republikánusok, középen a rendezvényközpont vezetője (aki természetesen magyar származású)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése