2012. szeptember 25., kedd

Almaszezon 2.

Szabolcsi lévén, ha ősz, akkor almaszedés. Még akkor is, ha éppen Ohióban vagyok, s nincs saját almafánk.

Amerikában nagyon nem értem, hogy miért nem látok művelt földeket, virágzó gyümölcsöskerteket. Odahaza szinte minden talpalatnyi földnek gazdája és művelője van. Itt gazda-tulajdonos akad is, de művelő már kevésbé. A házak körül leginkább szépen vágott gyepet és gondozott bokrokat látni. Zödségeskertnek, gyümölcsfának nyoma sincs. Egyesek szerint nem elég jó a termőföld, mások szerint a helyi vadállatok (őzek, nyulak, mókusok) lelegelik a termést. Ebben van is némi igazság. Epertöveket ültettem, szépen virágoztak, de gyümölcsöt nem találtunk rajta. A frissen elültetett virágládákat a mókusok túrták fel. A fűből előbújó krókuszokat az őzek legelik le.

Ha már saját kertünk nem lehet, akkor menjünk más kertjébe! A szedd magad akcióknak (pick your own apples, strawberries etc) itt is nagy kelletjük van. A helyi családok ha nem is befőzési mennyiséget szednek - mint mi otthon - egy vödör eperért vagy egy zsák almáért is kimennek a környező farmokra. Júniusban epret szedtünk igy, most pedig almát. Összehasonlithatatlan a fáról leszedett friss alma ize az üzletben bezacskózott, hűtött fajtákhoz képest.

Azért nosztalgiával gondolok az otthoni almatermésre. No meg persze az anyukám által sütött finom almás sütikre. Itt kicsit átalakitva próbáltam ki az ő receptjét: az almás süti tésztájára sütőtökös töltelék került (ugyanis az almaszezon mellett itt leginkább a narancssárga tökök időszaka van), igen finon lett. Itt kész tök-krémet lehet konzervként kapni, ehhez csak két tojást, egy kanál fahéjat, fél kanál gyömbért, cukrot, s kevés sót kell adni, majd a tésztalapon kb. egy óráig sütni.

Almás süti lett odahaza az ország tortája. Ennek receptjét és más almás érdekességeket találtok a lenti linkeken.

Almás érdekességek

Szabolcsi almás máktorta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése