2012. szeptember 23., vasárnap

Baptisták

Már irtam róla, hogy milyen sokat kaptam a clevelandi magyar baptistáktól. Amerikában rengeteg vallás van, gyakran az egyházak és a templomok neve alapján nem lehet tudni, hogy milyen közösséget, szertartást, filozófiát rejt az elnevezés. A baptista ősi egyház, mégis kevest tudtam róla. A lelkipásztorral beszégetve ő rögtön kapott is az alkalmon és a kezembe nyomott egy rövid, de tömör összefoglalót az egyházukról.

A baptistákat én protestánsoknak gondoltam, tévesen. Ők ugyanis nem a reformátusokkal és evangélikusokkal együtt váltak ki a katolikus egyházból, sőt soha nem voltak a tradicionális katolicizmus támogatói. Eredetük az őskeresztényekig vezethető vissza, ők voltak az ana-baptisták, akiket már Krisztus keresztre feszitése után üldöztek a rómaiaik. Legfontosabb ismertetőjegyük, hogy nem formáltak egyházat, nem voltak tisztségviselőik, előkelő papjaik. A megtérésben és a felnőttkeresztségben hisznek, vagyis szerintük nem szabad a kisgyermekeket megkeresztelni, ehelyett meg kell várni, amig felnőve a fiatal vagy idős önként vállalja Jézus követését és a keresztény hitet.

Ezen a hétvégén először láttam felnőttkeresztséget, bemeritéses istentisztelet volt ugyanis. Egy fiatal 15 éves lány döntött úgy, hogy életében a legfontosabb szerepet Urának és Istenének adja át. Az ünnepi szertartást több lelkész vezette, a gyülekezeti tagok énekekkel, saját versekkel, köszöntésekkel készültek. A fő "attrakció" a bemerités volt. Hófehér ruhában állt a leány a templom közepén, a szószék mögött található medencében. Mellette a lelkész, aki hitéről kérdezte, majd pedig teljesen viz alá meritette őt. Igy merült el a óember, s jött megtisztulva a felszinre az óember. A bemerités után persze megszáritkózott, majd az egész gyülekezet közös ebéddel ünnepelt.

A baptista gyülekezet minden tagja élőhitű keresztény. Kiveszik a részüket a szolgálatokból, ha kell betegeket látogatnak, idősekért imádkoznak, főznek, vagy éppen bibliaórát vezetnek.

Történetük igencsak hányatott volt, üldözte őket Róma, a katolikus egyház, sőt a protestánsok is. A megpróbáltatásaik miatt gyakran kellett menekülniük. Igy jutottak Amerikába az amishok például, vagy éppen a vallásszabadságot adó Erdélybe a magyarok. A protestánsok elődjének számitott Wycliff, Huss János, Zwingli. Nevezték őket donatistáknak, paterinsnek, waldenseknek. Templom helyett imaházuk van, ahol se kereszt, se képek, szobrok nincsenek. Középpontban a Biblia áll (amit gondolnánk, hogy hamarabb forditottak magyarra mint angolra?)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése