2011. június 4., szombat

Mit tud Amerika?

Mit tud Amerika, amitől ilyen rövid idő alatt ilyen sokra vitte ez az ország? Sokan sokféleképpen magyarázzák az USA sikerét, egy általam olvasott cikkből idéznék.


A cikk szerint az alábbiak teszik egyedivé, egyeduralkodóvá az Egyesült Államokat: jogrend, demokrácia, bevándorlók, vállalkozó szellem, tolerancia, can-do spirit. De mit is jelentenek ezek? Az USA az egyetlen állam, ahol nem történelmileg, évszázadok során jött létre az államrend, hanem egy jogalkotással, "egyik napról a másikra", 1789-ben az Alkotmány, az Emberi Jogok Nyilatkozatának aláírásával. Itt a kezdetektől az ideálisnak tartott demokrácia eszméi működtek. A helyiek elismerik, hogy a bevándorlók tették naggyá ezt az országot. Szinte mindenki bevándorló itt, európai és újabban ázsiai eredettel, alig találunk őslakost (native American indiánokat). Szóval a tengerentúlt jellemző toleranciát nem kell bemutatni: befogadtak itt mindenféle nemzetetiségű, vallású és világlátású embert.


Az amerikai vállalkozó szellemiség, a can-do spirit (megcsinálom hozzáállás) világszerte sikereket hoz. Ha itt felmerül egy kérdés, nem kifogást, vagy okot keresnek, hogy miért nem tudják megoldani, hanem megoldást keresnek, s persze hogy megoldják a helyzetet. Épp valakivel beszélgettem, hogy a mi a különbség az európai, német vállalatvezetés és az amerikai szellemiség között (ő épp egy német cég amerikai központjában dolgozik), s hát a következőt mondta: "a németek mindent alaposan körüljárnak, elterveznek, aztán nem lépnek, az amerikaiak meg tervezés nélkül nekiállnak a dolognak".

Így nem véletlen, hogy Amerikai alig 2oo év alatt jutott el oda, ahol ma tart. Épp egyik ismerősöm viccesen megjegyezte: "az USA az új Római Birodalom", már meghódította az egész világot.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése