2011. június 19., vasárnap

Idénygyümölcs



Egy éve még otthon írtam a tavaszi-nyári zöldségekről és gyümölcsökről. Aztán azon veszem észre magam, hogy míg tavaly Érdre mentünk epret szedni szedd magad akcióban, addig most júniusban egy Cleveland közelében lévő farmra megyünk U-pick módra epret gyűjteni.


Az idénygyümölcsök nagyon hiányoznak itt. Az itteni kertekben nincsenek gyümölcsfák, vagy zöldségeskert, szépen vágott gyepet s néhány jól megtervezett virágágyást találni itt. Pedig Ohioban lenne földterület gazdálkodni, kertészkedni. Így saját kert és gyümölcs híján más kertjébe mentünk epret szedni. Épp az eperföldön gondoltam: akár Magyarországon is lehetnék, épp olyan a táj, az időjárás, az élmény. Rotyog is már az eperlekvár a tűzhelyen.


Vágynék még cseresznyére, málnára, barackra, szilvára. De itt az üzletben ezeket alig lehet kapni, különlegességnek számítanak, s több államon át utaztatják, hogy ideérjenek.

Kezdem értékelni mindazt, ami otthon olyan természetes. Hogy kimegyek a kertbe borsóért, répáért, vagy friss gyümölcsért. Vagy ha városban vagyok, akkor a legközelebbi piacon töltöm meg a kosaram a közelben termett, szezonális termékekkel.

De ezek helyett marad a zacskóba csomagolt banán és alma.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése