2011. június 4., szombat

Könyvlista




Nyár van, már itt is. Június havába léptünk, s ezzel a sok májusi eső után eljött a kánikula, a párás meleg is az USA északi részére. Nyári ember vagyok, de az átmenet nélküli időjárásváltozást nehezen viselem. A nyári hangulat tünetei felismerhetőek rajtam: nincs kedvem tanulni, vagy a munkáimon stresszelni, aludnék, heverésznék, s egy jó könyvvel valami árnyas helyre vonulnék.


Egy nagyszerű könyvlistát kaptam nemrég. Az elmúlt év legsikeresebb könyveit gyűjti össze, főleg az amerikaiak szemszögéből, az általuk kiadott könyvekből válogatva. A listán szereplő irományok közül többet olvastam is, s magam is toplistára tenném. Persze a listán szorítanék helyet jónéhány magyar és európai olvasmánynak is...


Mit olvastak az amerikaiak az elmúlt évtizedekben?

A szórakoztató irodalmat képviseli Dan Brown Da-Vinci kódja, Heller 22-csapdája, a Harry Potter sorozat. A klasszikusabb regényeket Umberto Eco, Marquez és Alex Haley. A lélektani könyveknél találunk keresztény írókat (Dan Brown) és anti-keresztény szellemiségűeket (Richard Dawkins), vagy éppen az érzelmi intelligencia alapkönyvét. Pesze helye van a szuperdiétás Dr. Atkins-nak, vagy a sokszínűséget hirdető afrikai és amerikai indián műveknek. A kort jellemző feminizmus és modern közgazdasági szemlélet is megjelenik, valamint a szeptember 11-i merényletek jegyzőkönyve. Gyorsétkezdék és űrkutatás, kínai és szovjet szocialista alapművek, emberi jogok - elég széles a skála.


Már csak időt kellene találni az olvasásra.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése