2011. június 27., hétfő

Afrika 2.





Afrikáról már írtam egy pár hónapja. Azóta csak elmélyültek az afrikai élményeim. Most hétvégén egy afrikai katolikus misén vettem részt, ugyanis nigériai osztálytársam volt a prédikátor, s kenyai barátnőmmel mentünk.


Hihetetlenül színes élményekben volt részünk. Az amerikai katolikus templom egy napra elhozta nekünk a fekete kontinenst. Afrikai dobosok, zenészek, énekesek, kórus. A nők ünneplőben és színes turbánban, a férfiak tunikában. Több ország képviseltette itt magát: a legtöbben Nigériából, Kenya, Uganda, Zimbabwe, Tanzania, Liberia. A szertartáson több helyi nyelven is hallhattunk imát, éneket, s a végére mindenki együtt rázta az egzotikus dallamokra. Érdekes volt látni, hogyan keverednek a nyugati katolikus szertartáselemekkel a helyi, törzsi hagyományokkal.



A mise után közös ebéd következett, helyi ételekkel, fűszeres rizzsel, húsokkal. Érdekes volt az afrikaiakkal együtt lenni, ahol az apró, göndörhajú gyerkőcöktől az idősebb generációig mindenki képviseltette magát. Hiába sok az USA-ban a fekete, az afrikaiak teljesen mások, kinézetre és mentalitásukban is. Legközelebbi afrikai élményemről remélem a helyszínen számolhatok be.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése