2011. június 6., hétfő

Magyar talentum 2.

A magyar talentumról még a múlt évben írtam. Azóta is minden sarkon magyar dolgokba botlok: magyar cégek, találmányok, magyar felmenők. Sokan keresik a magyar tehetség eredetét, én is írtam már erről. Most a nyári órámon a tanárunk neves vezetők előadásait vetíti nekünk, s az egyikben, ahol épp a lelkesedésről volt szó az előadó a magyar őstehetségről, Teszla Sándorról beszél. Lentebb csatolom az előadás linkjét.

A hétvégén több helyen is magyarok nyomára bukkantam. Ohio egyik legjobb fagyizója Cleveland déli határán, Richfield-en van. S mint kiderült az egykori farmot egy magyar gazda indította, most a gyerekei működtetik a gazdaságot és a fagyizót, ahová egész messziről járnak a vendégek. Mi is teszteltük, alig tudtunk választani az 5o-féle fagyi közül. Aztán amikor már elégedetten kanalazzuk az adagunkat (itt tejszínhab, forró csokiöntet, pirított mogyoró és meggyszirup jár hozzá) a beszélgetésünkre felfigyelnek a szomszéd asztalnál, s kérdik, honnan jöttünk. Hát, magyarok volnánk, innen a szomszédból. Erre az idős pár női tagja büszkén kihúzza magát: az ő nagyanyja is magyar volt, Csók családnévvel...

Hát ennyire kicsi a világ. Kevés a magyar, de az a kevés jól szétszóródott a világban, komoly fejtörést okozva a többi embernek, hol is van az a Magyarország?

http://www.ted.com/talks/ben_dunlap_talks_about_a_passionate_life.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése