2011. június 24., péntek

Cleveland "magaslatai"



Cleveland nem egy magaslati vidék, többnyire sík, egyenes utcákkal, csak a külvárosban vannak kisebb dombocskák. Ennek ellenére több városrészt hívnak magaslatnak, ezek közül is három szomszédos terület a kedvencem: University Heights, Shaker Heights és Cleveland Heights.


Az egyetemem a University Heights városrészben található, ez van a belvárostól a legmesszebb. Már az első nap feltűnt a rendezett, elegáns környék, azonnal kedvencem lett a Fairmount Blvd, ahol egymás mellett sorakoznak a hatalmas házak, különböző stílusú villák, kúriák.

Aztán lassan felfedeztem a környéket, a Shaker Heights egy lépés a belváros felé, itt több apartmanlakás található, s néhány festői park tavakkal, s a parkok mentén hatalmas házakkal. Cleveland Heights Cleveland elegáns zöldövezeteként fejlődött, ide költöztek ki a belváros forgalmából a tehetősebb családok. Főként az 191o-192o-as években épültek az itteni házak, neves építészek (például Corbusier, Lloyd Wright) tervei alapján. A házak stílusa a hódító államok stílusát idézi: holland kolonial apró vöröstéglából, fehér ablakokkal, angol Tudor vagy György-korabeli faberakásos falakkal, ólomüveg ablakokkal, francia normand kőépületek spalettákkal, vagy éppen spanyolos mediterrán stílusú rezidenciák. A házak építtetői kereskedők, mágnások, befektetők, a helyi üzleti élet képviselői, például innen indult a Rockefeller birodalom. Az épületek méretét már meg sem említem: van, ahol az egykori személyzeti épületből is önálló lakóház lett, a főépület pedig kastélyokat idéz számtalan tornyával, zegzugos teraszával. Az utcák zöldek, fasorral, hatalmas előkerttel, és vadregényes erdőszéli udvarral. A lakóházak között jónéhány templomot találunk. Megfér itt egymás mellett minden felekezet, katolikus, protestáns, vagy éppen zsidó, akiknek a legnagyobb zsinagógái ezen a területen találhatóak.


Volt szerencsém belülről is megnézni egyet az itteni házak közül. Az átlag amerikai lakóházakról már írtam: itt is van kandalló, hatalmas, tágas nappali, étkező, télikert, 5 hálószoba, s majdnem ennyi fürdő. Amiben talán eltér egy átlagos háztól, hogy rengeteg az eredeti festmény, grafika a falakon, kerámiák a világ minden tájáról, zongora a műkedvelő barátoknak és a kényelmes párnák, pamlagok a zenés esteknek. A kertet itt kertész gondozza, a rendre bejárónő ügyel. A helyieknek nincs más dolga, mint élvezni ennek a történelmi városrésznek, s 1oo éves házuknak a kényelmét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése