2011. május 3., kedd

Királyi esküvő vs. Bin Laden

Az elmúlt hetek két legnézettebb, legolvasottabb híréről írok. Eme két neves esemény mellett eltörpül a japán földrengés, vagy a mostani alabamai tornádó híre.


A múlt pénteki királyi esküvőt az amerikaiak csaknem 1o százaléka élőben követte figyelemmel. Ez azért nagy eredmény, mert hajnali négykor kellett felkelni hozzá. Én beértem a napközbeni összefoglalóval, s néhány képkockával. Persze aznap minden erről szólt: William és Kate, vagyis az angol Vilmos herceg és újdonsült felesége szerepelt az összes tévécsatornán, online hírportálon. A londoni események az egész világ figyelmét irányították. Hiába, a királylányos meséket mindenki szereti, s ez az esküvő épp jó alkalom volt, hogy egy napra a mesék világába repüljünk. Szőke herceggel és csodaszép menyasszonnyal, éljenző tömeggel, hihetetlen kalapkölteményekkel és visszafogott pompával.

Az idei hét eseménye már nem ennyire meseszerű, inkább az akciófilmeket idézi: végre sikerült Osama bin Laden nyomára jutni, sőt, megölni őt. Két napja a rádióban ezt a hírt járják körül: valóban a szeptember 11-i terrorcselekmények (nine-eleven) kiagyalóját, a 1o éve keresett, de nem talált vezért ölték meg? Hogyan és kiknek sikerült ez? Milyen hatása van ennek a világra, a jövendőbeli terrorakciókra, illetve az egykori áldozatok családjára?

Egyelőre még az okosak sem tudnak minden kérdésre választ adni, így én sem érvelnék. Viszont az igaz, hogy igazi örömünnep lett ez a hír is az amerikaiak körében, akárcsak a másik hír.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése