2011. május 23., hétfő

Georgetown, University



Ha választhatnék, akkor most Washingtonba költöznék, s átjelentkeznék a Georgetown University-re. A hétvégi kirándulásunk utolsó programpontja volt a georgetowni séta. Már az útikönyv ajánlása alapján nagyon vonzott ez a városrész, s nem kellett csalódnom. Igazi európai, kisvárosi hangulatban volt részünk az utcákat járva: a házak stílusa angol, az utcakép Londont idézi. Kis téglaházak, színes falak, előkertek, apró teraszok, sehol égbe nyúló toronyházak.





Georgetown főutcája az M Street (Washingtonban a számozott utcákat merőlegesen az ábécé betűiről elnevezett utcák keresztezik), ahol rengeteg kis üzlet (vagyis nem hatalmas bevásárlóközpont, hanem kirakatos, apró bolt, kávézó, cukrászda!) található, s ezen az utcán van az Old Stone House, a város legrégibb lakóháza (1765-ből). Jót piknikeztünk a régi ház kertjében, persze megnéztük belülről is az épületet. Aztán az M Street-tel párhuzamos kanálisparton sétáltunk. Egykor lovak vontatták a vizen a teherszállító hajókat, ma a turisták kedvéért látni itt pár csacsit és kikötve egy hajót, no meg a régi zsilipeket, s a modern hidakat. Nagyon hangulatos még így is, szívesen laknék a partján, a hol a raktárépületekben irodaházak és lakások vannak kialakítva. Washington folyója a Potomac, ennek a partjára is Georgetown-ban mentünk ki. A kikötőben hangulatos teraszos éttermek, no meg yachtok, a vízen evezősök.




Georgetown fő büszkesége az azonos nevű egyeteme. Itt kellett megtudnom, hogy ez az első jezsuita egyetem Amerikában, s John Carroll püspök (a drága jó egyetemem névadója) alapította. Az egyetemen 12 ezer diák tanul, s épp ottjártunkkor volt a diplomaátadó ünnepség! Így amit kihagytam Clevelandben, azt itt pótolom: élőben láttuk hogyan zajlik a filmekről már jól ismert ceremónia. Az egyetem melletti utcákban diáklakások vannak. Mivel a tavaszi szemeszter itt is épp véget ért, a szülők és a diákok épp pakoltak, költöztek haza.






Mi is innen indultunk haza, nehéz volt útra kelni, s elindulni ezt a csodás városkát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése