2011. május 23., hétfő

Pennsylvania

Pennsylvania az az állam, ahol Ohion kívül a legtöbbet jártam. Ugyanis ez az állam nyugaton határos velünk, s ha nyugat felé (mondjuk New York államba vagy Buffaloba) utaztam, akkor elkerülhetetlenül átmentem Pennsylvanián.


Eddig az északi részét láttam, az Erie-tó partját, s az Erie nevű várost, ahol szintén van egy CTP-s diák. Az északi rész nem sokban különbözik Ohio-tól: sík, szőlőültetvények, tó. Ugyan már rég terveztünk egy utat Pittsburgh-be (mivel ez a legközelebbi nagyváros Clevelandhez, csak 2 óra autóval), most jártam először erre, s most is átutazóban. Pittsburgh-öt sokszor hasonlítják Clevelandhez: mindkettő ipari város (volt), nagyjából együtt fejlődtek, a legtöbb magyar is erre a két részre koncentrálódott, sokan dolgoztak a pennsylvaniai bányákban, üzemekben. Viszont az ipar leépülésével Cleveland jobban, Pittsburgh kevésbé épült le: itt jobban odafigyeltek a város hírnevére és arculatára, s hamar váltottak ipari irányról kulturális irányra. Ottjártunkkor ezt láthattuk is. A Mount Washington-ról nagyszerű panoráma nyílik a városra. Lent az Ohio folyó kanyarog (ja, Ohio államban még nem is láttam ezt a folyót), fölötte hidak, no meg a belváros felhőkarcolói és pezsgő élete. Ide még érdemes lenne visszatérni az Andy Warhol Múzeum és a Pittsburgh Steelers foci-stadion miatt többek között...


Pittsburgh-öt elhagyva délnyugatnak haladtunk, s több történelmi csatahelyszín mellett (Gettysburgh, Harrisburgh) elhaladtunk. Hangulatos dimbes-dombos itt a táj, az Apalache-hegység húzódik itt (jó volt az ohiói sík után egy kis változatos tájat látni).

Ami a mostani átutazásba nem fért bele, az Frank Lloyd Wright Falling Water (Vízesés) nevű csodaháza. A leghíresebb amerikai építész leghíresebb alkotása egy patakra, vízesésre épült a 3o-as években... Tárlatvezetéses megtekintése még várat magára.

Utunk elhaladt Somerset mellett, ahol 2oo1. szeptember 11-én a terroristák által eltérített negyedik utasszállító gép lezuhant, s így a washintoni célpont helyett "csak" a fedélzeten ülők haltak hősi halált. Valóban hősök voltak ők, ugyanis a kutatások szerint ők kényszerítették földre a gépet... Most épp emlékművet építenek a helyszínen, a tragédia 1o. évfordulóján adják át.


Pennsylvani-áról még néhány tudnivaló. Az egyik legelső állam volt, William Penn angol kereskedő hozta létre, a nevét is róla kapta (majdnem Transylvania...). Az Egyesült Államok alapító okiratát aláíró 13 állam között volt. Fővárosa Philadelphia (igen, ide is el kell még jutnom, ez volt az USA első fővárosa), az államban kb. 12 millióan laknak, nagyjából Ohioval egy súlycsoport. Szóval Pennsylvania történelmi szempontból a legek állama.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése