2011. március 4., péntek

Jogsi

Megvan az ohioi jogsim! Gyakorlott vezetőként jópár év vezetési tapasztalattal, s több tízezer megtett kilométerrel sem mentesültem az itteni jogosítványhoz szükséges tesztek alól. A jogsira szükségem van, mivel az otthoni papírjaimat max. egy évig fogadják el, s az autóm biztosítása is csak itteni jogsival érvényes. Így bár húztam az időt, most márciusban muszáj volt bejelentkeznem és vizsgáznom.

A vizsga alatt nem kell semmi félelmetesre gondolni. Bejelentkezés nélkül mentem a hozzám legközelebbi kirendeltésgre, ahol az adataim, s az összes papírom felmutatása után egy számítógépes kresz-tesztet kellett tennem. A legnehezebb kérdések közé tartozott, hogy milyen büntetés jár ittas vezetésért és hasonlók.

Egyébként egy 6o-7o oldalas füzetből (s nem többszáz oldalas tesztkönyvből) kellett felkészülnöm. A szabályok nagyjából ugyanazok, mint otthon, csak itt mérföldben mérik a sebességet és lábban a féktávolságot és hasonlókat. Ja, s egy nagy előny, hogy itt lehet piros lámpánál is jobbra kanyarodni! Egyébként jóval kevesebb táblát, szimbólumot használnak (elsőbbségadás tábla például alig van, mindenhová stoptáblát tesznek), s a táblákra szövegesen kiírják mit is kell csinálni (épp ezért angoltudás nélkül elég nehéz itt eligazodni).

A számítógépes teszt után a gyakorlati vizsga jött: parkolás bóják között, majd egy ötperces autózás a városban. S mindezt a saját autómban, úgy hogy a vizsgabiztos miután megvizsgálta, hogy minden működik az autón, beül mellém, s indulunk. Az itteni adminisztráció gyorsaságához tartozik, hogy nem kell a végleges jogsim postázására várni: vizsga után csinálnak rólam egy képet, s már nyomtatják is a kártyát, amit vihetek haza.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése