2011. március 6., vasárnap

Juharszirup

A mellékelt képen nem fára szegezett kukákat láthatunk, hanem a juharszirup készítésének első fázisát. A hétvégén egy rövid túra keretében a Cleveland közeli Rocky River Reservation parkban jártam, ahol a parkőrök (ranger) a juharszirup készítésének folyamatába vezettek be.

Juharszirupot csak a Nagy tavak környékén, vagyis az USA észak-keleti államaiban, s Kanada délkeleti vidékén készítenek. Ugyanis csak itt honos a juharfa (maple tree). Erről a fáról már írtam korábban, az itteni csodás ősz színeit ugyanis leginkább ez a fa határozza meg. A fa jelentőségét mutatja, hogy a kanadai zászlón is láthatjuk a levelét.

A juharszirupot az amerikaiak manapság leginkább a palacsintához (pancake) használják öntetként, korábban viszont ez volt az egyetlen édesítőszerük. Az őshonos indiánok fejlesztették ki a készítését: a fák törzsébe kis csapocskákat furtak, azon keresztül egy edénybe csorgott a fa nedve, amit összegyűjtve felforraltak, s sziruppá, majd kemény cukorrá főztek. Kb. 4o gallon folyadékból nyerhetünk 1 gallon szirupot.

Rövid túránk keretében láthattuk, hányféle folyadékgyűjtő edényt fejlesztettek ki, hogyan főzik kezdetlegesen, szabadtűzön, vagy éppen fejlett, lepárlóberendezéssel készre a szirupot. Egy kis indiánkunyhóban az indiánok által használt, a természet terményeiből készített edényeket is szemügyre vehettük. S a szirupkészítésnek most van a szezonja: a tél elmúltával beindul a fák folyadékáramlása, így az éjszakai és nappali hőmérséklet-ingadozásnak köszönhetően lehet a fákat csapolgatni.
A juhartúrához jó hátteret adott a Rocky River (Sziklás folyó), ami nevét onnan kapta, hogy a jégkorszakban véste be magát az itteni sziklák közé. A múltheti olvadás miatt elég haragos volt a vize, sőt az áradása miatt több utat elárasztott, így a park több helyszíne csak gyalogosan volt megközelíthető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése