2014. július 14., hétfő

Tisza-tó csónakon

Az idei nyár a magyar tavakról szól. Kirándulás a Balatonnál, biciklivel a Fertő-tó körül és csónakon a Tisza-tavon. Egy háromnapos kenutúrán vettem részt nemrég, s hihetetlen élményekkel gazdagodtam.


A tavaly már megismert "pálferis" programszervezőkkel keltünk idén is evezős túrára. Csaknem ötvenen, 15 csónakban eveztünk Tiszafüredről különböző irányokba. A Tisza-tó nem is egy tó, hanem a Tisza folyó, annak holtágai, csatornái által körülhatárolt hatalmas természetvédelmi terület. Van ahol kis kacskaringós kanálison eveztünk, van ahol a sodró Tiszán, s van ahol a kiszélesedő végeláthatatlan tavon.


A viz békés, tele zöld növényekkel, fehér tavirózsákkal és sárga vizi virágokkal. A partról kidőlt fák és ágak nyúlnak a vizbe, nádas, sás szegélyezi az utat. Ennyi vizi madarat még sosem láttunk. Gólyát, szárcsát, kanalas gémet, szürkegémet, vadkacsát, vadludat, apró jégmadarat, s még ki tudja hányféle énekes szárnyast. A vizben sokféle hal lakik, ezek közül néhány föl-föltűnt néha.


Evezni sokféle úton lehet. Van, aki hagyományos csónakon kel útnak, legtöbbször pecabottal. Lehet bérelni kenut, kajakot, sokféle motorcsónakot. Több helyen van kijelölt fürdőhely, szépen gondozott gyeppel, parti fákkal. A tó körül bicikliút tekereg, s lehet válogatni a büfék és csárdák kinálata között.

Az biztos, ide még visszatérünk, két keréken, csónakon. Mesés táj, egy elzárt világ ez, ahol még a szemerkélő eső is a romantikus diszlet része.

P.S. Mivel a vizre nem vittem magammal fényképezőt, ezeket a képeket más túrázóktól kölcsönöztem. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése