2014. július 14., hétfő

Assisi és San Francesco

Assisi neve egybefort Szent Ferenc életével. Ő itt született (1181-ben), itt élt és itt is halt meg. Ahogyan az olaszoktól megtanultuk, a város nevét helyesen igy kell ejteni: assziizi. Amikor ide indultunk, nem tudtuk, milyen csodák várnak. Nekem ez a város lett az abszolút kedvencem.

Assisi, a kolostordomb

Assisi már nem Toszkánában van, hanem tőle délre, Umbria tartományban, nem messze Perugia városától. Egy hegyre épült város, már messziről látszódnak tornyai, kőépületei. Gyakorlatilag a középkor óta mit sem változott: ezeken az utcákon járt Szent Ferenc a 12-13. században, s már akkor megépitették román kori és gótikus templomait, melyek még ma is állnak. Mig Firenze a reneszánsz ékköve, Assisi a középkor román és gótikus jegyeit viseli magán.

Assisi városa

Túránk a Bazilikánál kezdődött. Ez az épület gyakorlatilag két templom: az altemplom fölött helyezkedik el a nagyobb, szellősebb felső templom. Mindkét terem falát Giotto freskói diszitik. Fent Ferenc életének 28 történetét mesélik el, lent Jézus élettörténete látható. Többször visszamentünk szemügyre venni a középkori festő csodás műveit. Voltak, melyeket ismertünk (menekülés Betlehemből), voltak, melyek történetét ismertük.

 Assisi Bazilika

 A templomban nincs egy szabadon hagyott falfelület, mindenütt csodák várnak. Az altemplom alatt van Ferenc sirja. Egyszerű kőkápolnában nyugszik, körülötte legjobb négy szerzetestársa. Megtekintettük a szent ruháját, papucsát, áldozási eszközeit. Ferencet nem sokkal halála után máris szentnek nyilvánitották, hiszen élete és tettei indokolták. Ő volt az első, aki stigmákat is kapott a kezére és lábára.

San Francesco egykor és ma

A templom mellett van a ferences rend központja, itt élnek szerzetesek. A ferencesek "testvérrendje" a klarisszák, akik Szent Klára (itt Chiara-nak hivják) női követő. Tagjaik közül láttunk itt is többeket idegenvezetőként. A templom mellett indulnak az utak fel a városba.

8oo éves házak között

A macskaköves sikátorok visznek a főtérre, ahol egy római kori (!) épület áll, Minerva temploma. Kivül görög oszlopsor, bent barokk templomdiszités, igy él tovább a korábbi stilus, igy rakódnak egymásra a történelem rétegei. Innen nem messze újabb román bazilika, melynek alapjai ill. kriptája is megtekinthető.

Minerva temploma a városháza tornyával

Amikor már kezd elegünk lenni a városból és a templomokból, utunk felkanyarodik a hegyre. Ugyanis a hegytetőn középkori várrom áll. Több tornya is megmaradt, hatalmas fal veszi körül. Onnan fentről pedig belátjuk az egész várost, a környező tájat.

Várrom

Hát nem minden nap van lehetőségünk csaknem 1ooo éves utcákon járni-kelni. Ráadásul Szent Ferenc városát épp egy Ferenccel sikerült bejárnunk. (Csak mint egykor Mount Saint Michel városát egy Michel-lel.) A város porát az utunkba eső Lago di Trasimeno tónál mostuk le. Ez volt az idei első merülésünk, s rögtön szivárványt is kaptunk a fejünk fölé. (No meg egy kis esőt.)

Lentebb egyik kedvenc freskóm Giotto-tól: Szent Ferenc a madaraknak prédikál. Aki többet szeretne megtudni Ferencről, az nézze meg a róla szóló Zefirelli-filmet, a Napfivér, holdnővér cimmel.  (Zefirelli Firenze szülötte, igy nem véletlen, hogy itteni témákat dolgozott fel.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése