2014. január 27., hétfő

Pihenés Makovecz módra

Ezen a hétvégén Makovecz Imre által tervezett csodás épületek gondoskodtak arról, hogy kipihenjem az elmúlt hetek fáradalmait. Kedves barátaim meghivására utaztam Kecskemétre, s magam sem gondoltam, milyen nagyszerű programokban lesz részem.

Budapestet elhagyni már maga a feltöltődés kezdete. A várost idén elkerülte a tél. Most, mikor a minuszok és a hó megérkezett Magyarországra, a főváros legalább 5 fokkal melegebb és hónélküli volt. A várost magam mögött hagyva viszont behavazott táj és téli hangulat fogadott.

Kedves barátaim egy Kecskemét melletti tanyán élnek egy mézeskalács-házikóban. A házat Makovecz és tanitványai tervezték és a tulajdonosok gondos keze munkája nyomán (főként az asztalos-fafaragó férjnek köszönhetően) lett mesésen modern, ám mégis hagyománytisztelő otthon.


Kivül bontott téglából készült lábazat, mutatós ivelt bejárat és hatalmas kör ablak látszik. Odabent melegséget árasztó famennyezet, terracotta kőburkolatok és parketta. A ház szive a búbos kemence, ami a konyha felől sütőként, a nappali oldalában viszont meleg kályhaként funkcionál. Épp egy hatalmas kenyér kandikált ki belőle, mikor megérkeztem. Egy ilyen házikóban csak jó élmények vártak: finom falatok, mosolygós koccintások és pihentető álmok (hosszú idő után igazán szépeket álmodtam a kemence melegében).


A vidéki idill viszont itt még nem ért véget. Vasárnap Makóra autóztunk, ahol két éve nyilt meg a Hagymatikum, egy hatalmas gyógyfürdő komplexum, ami Makovecz Imre utolsó alkotása. Az egész épületet a hagyma forma határozza meg: hatalmas kupolák alá kerültek a medencék, a fogadótér, s a hagyma héjához hasonlóan sorakoznak a kiszolgáló helyiségek a központ körül.

A makói viz jódos-sárga, csaknem 40 fokos. A relaxáló programot a benti medencékben és a kinti párába burkolózott vizben kezdtük. Majd eztán jött a csodás meglepetés: a közfürdő szauna részlege a legjobb wellness szállodákat idézi. Van itt hagyományos finn rönk-szauna, infra, aromaterápiás, fényterápiás szauna, gőzfürdő. A lehülést merülőmedence, jég, hideg zuhany és a behavazott udvar szolgálták.


Makón egyébként 11 (!) Makovecz-épület található. Jó kis kóstolót kaptam az alföldi vendégszeretetből, a sik vidék bájából. Azt hiszem, lesz még okom ide visszatérni.

Hagymatikum weboldala

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése