2014. január 25., szombat

Kastélyszálló


Vidékre, Mándokra hazamenni nem mindig felelmelő érzés. Sokszor a szegénységet, a nélkülözést, a munkanélkülieket és a pusztulást látom. Most viszont az épülő-szépülő, fejlődő Mándokot láttam!


A falu-város központjában található a 18. században épült Forgách-kastély. Anno első osztályos koromban még iskola működött az épületben, amit bezártak. Ezt követően az kastélynak elég hányatott sorsa volt: többször váltott tulajdonost, az önkormányzattól az államhoz, majd civil szervezetekhez és vállalkozókhoz került. Többször lángot kapott, leégett a teteje, elhordták az ablakait, megbontották a keritését.

Most viszont fordulat következett be: jelenlegi tulajdonosa pénzt és energiát nem sajnálva több helyen is pályázott támogatásért, mig végül többszáz millió forintos költségvetéssel nekiállt a felújitásoknak. Mostanra elkészült a kastélypark: az ős platánok, gesztenye-fasor és tulipánfa mellé sétányokat, bokrokat, fákat telepitettek, tavaszra már zöldellni fog! Körbekeritették a kastélykertet, s jelenleg a beltéri munkálatok zajlanak.

Ha minden jól megy, ez év végére elegáns kastélyszálló nyilik itt! Volt szerencsém bejárni az épület belsejét: lesz benne 11 szoba, étterem, wellness kültéri és beltéri medencékkel, konferenciaterem. Ha elkészül, az én titkos álmom is megvalósul: középiskolában órai feladatként komplett szállodát terveztem az akkor még romos kastélyépületbe.  Csaknem 20 évet kellett várni, hogy ez valaki más által megvalósuljon. Ha a gazdája nem is, de a vendége még lehetek ennek a csodás épületnek :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése