2012. november 15., csütörtök

Sheperd's pie

Valami nagyon finomat ettem a napokban. Kiderült, hogy hagyományos amerikai étel, s én két év alatt nem találkoztam még vele. Sheperd's pie, vagyis "juhászkalács" a neve.

Első ránézésre nehéz volt megfejteni az ételt, amit elém tettek. Kis kerámiatálkában sűrű levesnek tűnő dolog gőzölgött. Belekanalazva kiderült, hogy a leves nem leves, hanem valami raguféle (itt caserole), vagyis csőbensült egytálétel. A tetején érdekesen formázott krumplipüré, a tál alján húsos-zöldséges ragu. Az egész valami laktató finomság!

Nyomban utána eredtem, miféle étel ez, s talán még magam is el tudnám késziteni. A receptet itt közlöm.

Krumplipürét készitünk 4 nagy krumpliból, amiket megfőzve összetörünk, hozzáadunk egy evőkanál vajat, 1 evőkanál apróra vágott hagymát, negyed bögre reszelt sajtot, sót, borsot, majd az egészet félretesszük.

A raguhoz 15 perc alatt megpároljuk az apróra vágott répát, zöldborsót, esetleg gombát. Egy serpenyőben olajon megsütünk egy fej apróra vágott hagymát, erre tesszük a 4o dkg darált marhahúst, megpiritjuk, majd 2 kanál lisztet adunk hozzá, 1 percig sütjük. 1 kanál ketchuppal felforraljuk, majd 5 percig főzzük.

Egy tűzálló tál aljára tesszük a húst, erre rétegezzük a zöldségkeveréket, majd a krumplipürét. A tetejére tehetünk reszeltsajtot. 2o percig sütjük.

Igazi, téli, szivet melengető egytálételt kapunk. Jó étvágyat hozzá!

Online receptek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése