2012. november 8., csütörtök

Elnökválasztó 2

Eltelt november 6-a éjszaka, s reggelre már meg is volt az elnökválasztás eredménye: Obama maradt az elnök. Érdekes volt reggel úgy ébredni, hogy első dolgom a rádió bekapcsolása volt. Egész nap (sőt azóta másnap is) a választási számokat, a jövőt boncolgatták a rádiósok.


Maga a választás is érdekes volt. A hurrikán és az áramkimaradás ellenére lehetővé tették az amerikai polgárok számára, hogy időben tudjanak szavazni. A szavazás nem hagyományos papiron, hanem számitógépen történt. Az időseknek és otthonuktól távol élőknek megengedték a postai, sőt az emailes szavazást  is. Még igy is embersorok kigyóztak a szavazóhelyiségeknél.

A választás eredménye nagyjából várható volt. Inkább a konkrét számok okoztak meglepetést. Obama több államban nyert, ahol nem is feltételezték a győzelmét. A legfontosabb swing-államok közül Ohiót és Floridát is meghóditotta.
Megválasztása körül persze vannak kételyek. Nem könnyű a világ legnehezebb pozicióját elfogadni. Van, aki az erkölcsi intézkedéseit kérdőjelezi meg (abortusz és egyneműek házassága), van aki az egészségbiztositás körüli hercehurcát nem szeretné (Medicare-Obamacare), s van aki a gazdasági és külpolitikai erejét nem látja.

Ahogyan Romney mondta gratuláló beszédében: "Imádkozom, hogy minden jó legyen Obama alatt." Mást mi sem tehetünk.

A szavazókról egy fotósorozat itt.

Obama beszéde a választások eredményekor.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése