2012. augusztus 10., péntek

Orinda-Berkeley-Alameda

Kaliforniába jöttem, ám a szokásostól eltérően nem körútra. A célpont San Fransisco, illetve annak környéke. A nagyváros helyett inkább a vidék vonzott most, szerencsémre a szálláshelyeim és vendéglátóim is mind vidéken, a san fransiscoi öböl környékén vannak.

San Fransisco tornyai  Alameda partjáról
Első szálláshelyem Orinda. Az öböl partján húzódó hegyláncon átkelve egy szűk völgybe jutunk. Itt található Orinda, San Fransisco vonzáskörzetének elegáns, drága vidéke. Az utcák és házak a hegyek, dombok, kispatakok köré elszórva épültek. Bár távol van a várostól, autópályán ill. az itteni gyorsvasúttal (BART) hamar elérhető.
A vendéglátóim házahoz fa hidon vezet az út, át a patakon. A ház körül rózsák, rengeteg virág, szőlőlugas, örökzöldek. Errefelé akkor van zöld gyeped, ha folyamatosan öntözöd, itt beépitett locsolórendszer segiti a "szomszéd kertje mindig zöldebb" érzést. Maga a ház nem hivalkodó, egyszerű, földszintes épület, ám bent annál több tér van. S a fő attrakció, a kertben található úszómedence!
Alameda lagúnái

A város központja elegáns budakörnyéki települést idéz, art deco mozijával, drága üzleteivel, kávézóival. A főbb utakon bicikliút is vezet, s én élve az alkalommal felavatom a vendéglátóim 4o éves bicaját. Vannak parkok, túrautak, fel a hegyre, a kopár sziklákra, ahonnan csaknem rálátni az öbölre, a környező hegyekre, a naplementére.

Második szálláshelyem Alameda. Ez a városka közvetlenül az öböl partján fekszik, délkeletre
San Fransiscotól. Anno üdülőhelynek épült, mára nagyvárossá nőtte ki magát. A parton hatalmas park terül el strandokkal, bicikliúttal. Régi belvárosában csodás moziépület (hiába, itt  a filmek szülőhazájában a mozikat épitik a legszebbre), boltok, éttermek. A régi nyaralók közül találunk viktoriánus házakat, spanyolos épületeket, az utcákat pálmafák övezik, rengeteg az örökzöld, a virágzó virág. Alameda egyébként egy sziget, körben a tenger vize választja el a parttól, a közlekedés alagúton és hidakon át visz, de lehet komppal is közlekedni.
Szállásadóm épp egy parti utcában lakik, a bejárat előtt hatalmas banánpálmák, s három égig érő pálmafa áll. A házak itt többnyire földszintesek vagy egy emeletük van, ne feledjük, itt elég gyakoriak a földrengések. Ezért az iskola épülete is földszintes, nincs nagy aula, hanem a termek a szabadba egy félig fedett folyosóra nyilnak.
Itt is kapok biciklit, amivel a parti utakon lehet jót tekerni. Alamedahoz tartozik egy félsziget, Bay Island Village a neve. Ide egy felnyitható hidon át jutok, épp jön egy vitorlás, ami miatt felhúzzák a hidat. Bay Island új település, olyan mint egy nagy lakópark: hasonlóan tervezett házak, kertek, az utcák között lagúnák, a viz partján csónakkikötős házak, kecsesen átivelő fahidak, mint a mesében.

Alameda art deco mozja, tiszta Arábia
Berkeley-ben nem szálltam meg, viszont elég sokat jártam itt, ugyanis itt találkoztam helyi magyarokkal. A város Alamedatól északabbra fekszik, közvetlenül a parton. Hires egyeteme fent van a hegyoldalban, hatalmas zöld campus-án nyáron sem áll meg az élet, rengeteg diák vesz ilyenkor órákat. Óratornyából csodás a kilátás, ha éppen nem lenne zárva, én is látnám. A campusról látni az öböl ragyogó vizét és San Fransisco tornyait.
A város egyébként nyüzsgő, meghatározza, hogy diákváros. Vannak forgalmas bevásárlóutcái, elegáns lakónegyedei. A People's Park a hajléktalanok területe, itt a szabad ég alatt lakhatnak, télen sem fagynak meg. A város egyébként liberális hozzáállsáról nevezetes. Sokszor van tüntetés, amikor épp ott jártam krishna-jellegű dalokat és ázsiai zászlókat lobogtatva vonultak fel hippis arcok, valószinűleg a világbékéért tüntetve.
Itt nem bicikliztem (a dombok miatt elég nehéz is lenne), viszont túráztunk a város fölötti hegyekben. Itt van 1oo éves fa körhinta, állatsimogató, botanikus kert, tó a fürdőzőknek, s túrautak a kirándulóknak.

Az öböl környékének időjárása egyébként attól függ, melyik részén vagy a nagy viznek. San Fransisco belvárosa közvetlenül az óceán partján van. Itt általában hűvös van, még akkor is kell a pulóver, ha süt a nap, s gyakran párás, ködös az idő. Orinda mivel a hegyvonulaton túl van sokkal melegebb, nincs szél, sok a napsütés. Alameda közvetlenül a parton van, viszont beljebb az óceántól. Itt délelőtt szélmentes, délután szeles az idő, a tenger vize elég jól felmelegszik, fürdenek is benne. Berkeley is napos, meleg, ottjártamkor éppen izzasztó volt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése