2012. augusztus 10., péntek

Divat és stilus San Fransiscoban


San Fransisco a divat egyik fővárosa. Ha a nagy divatmárkák hirdetéseit nézed, akkor Milánó, Párizs, London és New York mellett biztosan ott lesz San Fransisco neve is.

A divat itt az utcán hever. Felüdülés volt Cleveland után ide megérkezni, itt ugyanis vannak kirakatok, sétáló emberek az utcákon, s legtöbb embernek van stilusa, meri vállalni önmagát. Itt minden divat, s mindennek az ellentetje is. A legtöbben nem az évszakhoz öltöznek, hanem az öböl partján egy napon belül változó időjáráshoz. Itt a reggelek általában ködösek, hűvösek, dél körül kitisztul az idő, süt a nap. Az óceán közelsége miatt itt mindig hűvösebb van, mint a szárazföldön, ezért kardigánt, kiskabátot, sálat vagy kalapot célszerű magaddal vinni. Ha autóval jársz, hordhatsz csinos magassarkút, de ha tömegközlekedsz, akkor a dombok és a gyaloglás miatt célszerű lapos, kényelmes cipőt választani.

A nyár közepén van, ilyenkor a legtöbbünk szandálban, flip-flop papuscsban jár. Nem igy San Fransiscoban, ahol én a zárt cipőt preferáltam zoknival, de akadtak sokan, akik magasszárú csizmában jártak. A felénk divatos nejlonharisnyát itt nem ismerik: vagy csupasz lábbal öltenek szoknyát, vagy a rövidnadrághoz húznak térdzoknit, esetleg vastag harisnyát. Szinek és minták tekintetében minden megy mindennel. Sőt, minél hippisebb, össze nem illőbb, annál jobb.
A fejfedőknek és hajzatoknak külön élete van itt. Féloldalasan vágott rövid-félhosszú frizurák, őszen hagyott hosszú copfok, ázsiaiak szőkitett hajvége, esetleg az öltözékhez lilára, rózsaszinre festett hajzat - itt bármelyikkel találkozhatsz. Kéretik nem meglepett arcot vágni ezek láttán.

A ruhákat és a divat elemeit elegáns üzletházakban, vagy pedig vintage boltokban szerezheted be. A vintage amolyan second hand, használtruhaüzlet, ahol a legtöbb darab nemhogy a múlt évből, inkább a korábbi évtizedekből származik és jókora összegeket kérnek értük.


A divatról itt még kiállitást is rendeznek. A Golden Gate Parkban található de Young Múzeum mostani exkuziv kiállitása a francia divattervező, Jean-Paul Gaultier (ejtsd gotyié, amerikaiak gotiernek ejtik:) életművét mutatta be. Nem vagyok rajongója az extrém, szexualitástól túlfűtött ruháinak, viszont mivel helyi magyar kalauzom hivott a kiállitásra, nem mondtam nemet. Végül nem bántam meg. Be kell, hogy valljam, eddig lenéztem a nagy divattervezők hordhatatlan kreálmányait. Gaultier ruháit tesközelből látva viszont el kell ismernem, valódi kézműves remekek ezek. A legtöbb ruha mellé kiirták, mennyi munkaórával készültek, s volt, ahol több mint ezer óra szerepelt (vagyis egy embert számolva több mint 4 hónapig dolgozott rajta).
Láttam apró gyöngyökből himzett leopárdbőrnek tűnő rátétet, kézi horgolású estélyit, madártollakból összeaplikált szoknyát, vékonyra horgolt csipkéket, szalagokból összeszerkesztett midert. Gaultier tervezte Madonna és Kylie több fellépőruháját, filmek, videóklippek jelmezeit.
Maga a kiállitás technikailag is nagyon ötletes volt. A ruhákat próbababákra adták, s a babákra "élő" arcot varázsoltak, ami beszélt, sőt énekelt is. Az elején nem tudtam eldönteni, hogy valóban élnek a modellek, vagy sem... (A titok, hogy projektorral vetitették fentről külön-külön az arcokat, hangokat.)

Már csak egy dolog hiányzik: hogy a divat itteni fővárosában bevásároljak valami szépet.

Gaultier kiállitás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése