2012. május 6., vasárnap

USA turisztikai kampánya

A múlt héten New Yorkban Magyarország imázsáról tartottam előadást, főként turisztikai szempontból. A magyar állam többmilliárd forintot költ arra, hogy a külföldiek és a hazai utazók valamelyik magyarországi üdülőhelyet válasszák célpontjukul.

Az előadásomban nemcsak magyar példákat és adatokat ismertettem, hanem megvizsgáltam több ország sikeres imázsának okát. Mit gondoltok, melyik országnak van a legerősebb imázsa (az ún. nation brand list alapján)? Hát persze, hogy a világ legerősebb hatalmának, az Amerikai Egyesült Államoknak. Ami még melepőbb, hogy mindezt úgy éri el, hogy külön nem is költ imázsépitésre.

Az előadásom ugyan a múlt héten volt, ám már azóta is vannak fejlemények ebben a témában. Az USA ugyanis mégis úgy döntött (lehet hogy az én befolyásomra:-), hogy létrehoz egy állami turisztikai szervezetet.

Brand USA a neve a szervezetnek, s rögtön aktiv imázsépitő kampányba kezdtek. Reklámfilmjük cimadó dala a "Land of Dreams" vagyis az Álmok Földje. Tetszetős a klip: New York partjainál egy country énekesnő nemzetközi zenészekkel játsza a cimadó dalt, miközben ismert és kevésbé ismert képeket látunk az USA minden tájáról. Ha nem tudnám, hogy melyik országot támogatja a film, nehezen találtám ki, hogy Amerikáról van szó.  A képeken több a szines, nemzetközi arc, amolyan világkörüli utazásnak is felfogható a video. Nem a tipikus amerikai látványosságokat (felhőkarcolók, végtelen autóutak, kanyonok) vonultatja fel, hanem inkább egy életérzést próbál átadni. A szabadság és a lehetőségek hazájába csábit a film.

Számomra a fenti képek eléggé ellentmondásosak. A lehetőségek hazája nem mindenki előtt nyitott. Igenis nehéz ide a bejutás. Aki itt tervez nyaralást, annak már a saját hazájában vizumért kell folyamodni, utazását jó előre megtervezni, majd a bebocsájtás előtt tüzetes vizsgálaton átesni. Amig ez nem változik, valóban az álmok hazája marad Amerika. Az elérhetetlen álmoké.

USA imázsfilm

USA turisztikai hivatala

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése