2012. május 16., szerda

Az online világ behálóz

Azon veszem észre magam, hogy a munkám, a tanulmányaim és a szórakozásom nagy részét is ugyanott végzem: a laptopom előtt ülve, a billentyűzeten gépelve. Sosem voltam egy technikai beállitottságú ember, de most el kell fogadnom: a számitógépem nélkül semmi vagyok.

A gépen keresztül tudok kommunikálni másokkal. Magyarországra nem a telefont használom ugye, hanem a skype-ot. Előnye, hogy ingyen van, hátránya viszont, hogy mig a telefonnal a kezemben bárhol lehetek, sétálhatok, addig a skype miatt a gép előtt kell ülnöm.

Ha éppen nem szóban tartom a kapcsolatot - erre marad a legkevesebb időm - akkor e-mailben bonyolitom a dolgaim. Van is 4 postafiókom: egy az egyetemi ügyekhez, egy régi, kevésbé használt magyar freemail, egy újabb gmail fiók, s egy postaláda a vendégháznak. S akkor a munkahelyemen kezelt központi fiókról még nem is beszéltem. Nem is csoda, hogy néha belebonyolódok a jelszavakba, s van mikor a postafiókjaim között küldözgetem a leveleket témák szerint.

Az online életemnek ezzel még nincs vége. Közösségi életet több fórumon is élhetek, márha marad időm rá. Régebben az iwiw hóditott, most a facebook a menő. Nem lehet kikerülni, vagy nem jelen lenni. Lassan emilek helyett már ott levelezek másokkal, s ott sokkal gyorsabban lehet választ, vagy reagálást nyerni a "barátoknak" nevezett csoport tagjaitól. Igaz, nagyon tudatosan kell kezelni, ha óvatlan vagy a facebook rád telepszik, elveszi az idődet, s ahelyett hogy a való életeddel foglalkoznál, a virtuális énedet kényezteted csak.

LinkedIn a professzionális felület, ahol nem barátokat, hanem kollégákat, tanárokat, szakmai kapcsolatokat találhatunk Most épp ezzel kell majd aktivan foglalkoznom, még az is lehet, hogy ezen keresztül találok munkára.

A social médiaval még nincs vége az interaktiv felületeknek. Épp most is a blogom gépelem. Ha meg nem ezt, akkor a vendégházunknak irok bejegyzéseket, csakhogy ne unatkozzak.

S a videomegosztó (youtube), fotómegosztó (picasa, fotoalbum) szolgáltatásokról még nem is szóltam. S a webszerkesztő alkalmazásokról sem, melyekhez mostani munkáim miatt egyre több közöm lesz.

Szóval vezetékek és billentyűzet marad. Lassan a számitógépemtől kell szabadságra menni, ha enged...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése