2012. május 2., szerda

Holnap helyett ma

Olvastam egy könyvet, s a benne olvasottak teljesen megfeleltek annak az üzenetnek, amit a lelkigyakorlatomon kaptam a velem foglalkozó nővértől: csak a mára figyelj, s ne aggódj a holnap miatt.

Dale Carnegie How to stop worrying and start living a könyv, amely Ne aggodalmaskodj, tanulj meg élni! cimmel jelent meg magyarul a Sikerkalauz sorozatban.

Dale Carnegie a 2o. század elején élt Amerikában. Iró volt, emberekkel foglalkozott, s rájött, mitől tud hatékony lenni egy kapcsolat, hogyan tud hatással lenni másokra, vagy éppen hogy tud sikeres lenni a munkában. Igy az iróból tréner lett, s 1912-ben tréningcéget alapitott, amely az azóta eltelt 1oo évben többmillió vezetőt és egyént tréningezett a világ minden táján. Magyarországon is jelen van ez a módszer és cég.

Könyvei mindenütt nagy példányszámban kelnek el. Még tavaly nyáron olvastam a How to win friends and influence others (Hogyan szerezzünk barátokat és befolyásoljuk az embereket) könyvét, s majd egy év múlva jutottam el a másik művéig.

A most olvasott könyvben rengeteg idézet van jól ismert vállalkozóktól, filozófusoktól és iróktól. Carnegie alapfilozófiája, hogy ahelyett, hogy sok pénzt keresne (make a lot of money), sokat akar élni (make a lot of living), vagyis tartalmas életre vágyik, de nem a túlhajszoltság és mindent akarás elvén. Ehhez ad útmutatást a könyvében is.

Egy ókori Horáciusz idézetben épp a holnap és ma szavakkal játszik: a holnap to-morrow, a mai nap viszont to-day. Vagyis figyelmünk a mára irányuljon, s ne toljuk mindig magunk előtt a dolgokat a holnap felé, figyelmen kivül hagyva ami épp most ma velünk történik.

A holnappal kapcsolatos félelmeken és aggodalmaskodáson felül kell kerekedni. Erre jó módszer, ha elfogadjuk a legrosszabbat, s nem csak a rossztól való félelmek tartanak a markukban.
A stresszt relaxációval és rekreációval lehet elkerülni, ennek eszközei pedig a vallás, az alvás, a zene és a nevetés. Az aggodalmaskodás ellenszere, ha elfoglaltak vagyunk, akkor nem jut időnk a félelmeinkre. A magunk félelmei helyett inkább segitsünk másoknak, s veszitsük el az aggodalmakat a cselekvésben.

Zárógondulatul a kedvenc idézetem: "Nem az a dolgunk, hogy a jövőt kutatva a távoli, beláthatatlan felé nézzük, hanem hogy az orrunk előtt heverő lehetőségekkel kezdjünk valamit."

Dale Carnegie Tréning

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése