2011. október 3., hétfő

Pumpkin

Pumpkin, vagyis sütőtök. Most ennek van a szezonja. A házak bejáratát a legtöbb helyen szines krizanténok, madárijjesztők, no meg hatalmas narancssárga tökök diszitik.

Az amerikaiak szeretnek dekorálni, főleg ilyenkor, Halloween előtt a leggazdagabb a választék. Az üzletekben már most akciós a tök mintás abrosz, tányér, ablakdisz, vagy éppen jelmez. A tök élénk narancs szine élő szinfoltot varázsol bárhová.

A dekor mellett idén arra lettem figyelmes, hogy a legtöbb étteremben és kávézóban kinálnak valami "tökös" finomságot. A pumpkin pie, vagy sütőtökös pite hagyományos hálaadási étel. Egyszerű pite pürés, édes tökkrémmel. A kávézók egymással versenyezve kinálják a forró, habos, sütőtökös izű kávéfinomságaikat: van pumpkin latte, cappuccino, sőt pumpkin turmixot is kérhetünk!

A hatalmas választékban elmerülve azért nekem az otthoni sütőtök ize jut eszembe (no meg jelenik meg az ize a szamban...). Itt a hagyományos sült tököt nem igazán eszik, nem is lehet jófajta tököt kapni hozzá. No meg eszembe jut, mikor pár éve otthon sütőtök-krémlevest próbáltam varázsolni. Az egész konyha tökreszelékes volt a munkálatok közben, a végén elkészült a nagy mű, amiről csak azt nem tudtam eldönteni, hogy a leves édes vagy éppen sós kategóriába tartozik-e....

Ha valakinek esetleg kedve van a sütéshez, a lenti linken kipróbálhatja a hagyományos pumpkin pie receptjét. Jó étvágyat hozzá!

www.joyofbaking.com/pumpkinpie.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése