2011. október 13., csütörtök

Milyen a mennyország? 2.

Ha visszanézek, akkor az egyik legelső bejegyzésem a bloggolásom kezdetén egy könyvélményemet és egy filmet összegez, mindkettő a túlvilággal, a mennyországgal foglalkozott. Eltelt több mint egy év azóta, s újra porondra került a téma, egy itteni, az amerikai iskolákban ajánlott regény kapcsán.

Mitch Albom könyve a The five people you meet in heaven (Öt találkozás a mennyországban) egy rövid mű. Főhőse Eddie, akinek tragikus halálával kezdődik a történet. A halálát követően öt számára ismerős vagy éppen ismeretlen immár túlvilági személlyet találkozik. A találkozások és beszélgetések múltbéli élményeit idéik fel, s a személyek segitenek megérteni korábbi sérelmeit, fájdalmait, kapcsolatait és döntéseit. A regény keretét egy tengerparti vidám park adja, itt él és itt dolgozik Eddie, s itt is éri a halál. Érdekes, groteszk igy a kép, ahol a hullámvasutak, a boldogan játszó gyerekek és az idős, rokkant, s immár halott főhős egyaránt jelen vannak. Mi célra élünk a világon? S mi az amit csak a halálunkkal értünk majd meg? Persze ez a könyv sem ad tökéletesen és alapos választ, de segit a gondolkodásban.

A könyv szomorú apropója számomra, hogy az elmúlt hetekben több ismerős is eltávozott a túlvilágra. Az igazán fájdalmas, hogy ketten közülük önkezükkel vetettek véget az életüknek. Vajon dönthetünk-e életünkről és halálunkról? Mire számithatnak ők a halál után? S milyen az élet azoknak, akik itt maradnak nélkülük?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése