2011. október 9., vasárnap

Almaszezon

Nemrég épp arról irtam, hogy mindent elleptek a tökök a tenger innenső oldalán. A mostani hétvégém viszont egy másik őszi gyümölcs, az alma jegyében telt.

Anyukámtól folyamatosan kapom a hireket az otthoni történésékről. Ilyenkor, ősszel egymást követi a szilvaszedés és lekvárfőzés, a szüretelés, az almaszedés, meg a tengeritörés. Amig otthon voltam nyomasztó volt ez a sok kerti munka, aztán budapesti városlakóként szinte felüdülés volt egy-egy hétvégére hazatérni, s almát szedni egész álló nap. Amerikában valahogy nincs hagyománya a háztáji veteményezésnek, sehol sem látni gyümölcsöktől roskadó fákat a kertekben. Rá kellett jönnöm, hogy hiányzik a kert, a az őszi gyümölcs friss illata, az hogy mindig van valami aktuális finomság a kertben.

Ebbéli hiányomat orvosolandó a hétvégén egy valódi amerikai farmon jártunk, ahol percek alatt tele szedtük a nekünk szánt szatyrokat friss piros és zöld almákkal. A magyaros virtushoz tartozik, hogy a zacskókba elvileg 11-15 font gyümölcs fért, de mi ehhez képest 17-18 fontot sűritettünk bele... Kellett is a finom alma, hiszen csorgott a nyálam egy kis otthoni almássüti vagy almakompót után. Hazatérve nem is vártam sokáig, hanem kedvenc gasztrobloggerem s jóbarátném Szilva tuti almareceptjeiből válogattam. Jelentem az ő Gyors almássütije igen gyorsan ekészült, s teljes kiőrlésű liszttel, s négy mosolygó amerikai almával is igen finom lett. Olyannyira, hogy a süti egy napot sem élt túl, oly gyorsan elfogyott, igy kénytelen leszek újra nekilátni a sütésnek.
Ha esetleg kipróbálnátok néhány almás finomságot, lentebb Szilva linjei.

http://szilvaszemmel.blogspot.com/2011/10/gyors-almas-suti.html

http://szilvaszemmel.blogspot.com/2011/09/bundaba-bujtatott-almakarikak.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése