2011. szeptember 12., hétfő

Szeptember 11



Idén van a 1o éves évfordulója a szeptember 11-i terrortámadásoknak. Már több hónappal ezelőtt elkezdtek foglalkozni a lapok és a tévécsatornák az elmúlt tiz év értékelésével, találgatták, hogyan is lenne a legjobb ezt a megemlékezést megtartani.


Épp hétvégére, vasárnapra esett ez a dátum, 9-11 (nine eleven), amit a világon szinte senkinek sem kell magyarázni. Az amerikaiak még nem döntöttek arról, hogy nemzeti emléknap legyen-e ez a fekete betűs nap, amit hivatalos ünnepnap hijján mindenki, akarva vagy akaratlanul, de a tragédia megemlékezésével tölt. A fő ceremónia persze idén New Yorkban, Washingtonban és Pennsylvaniában volt, de minden kisebb város, egyházi közösség, vagy iskola is megemlékezett róla. A múlt heti labor day után nem szedték le a nemzeti lobogókat, hanem az amerikai büszkeséget jelképezve zászlók kerültek autókra, üzletekre is.


Véletlenül az élet úgy hozta, hogy néhány mérföldre New Yorktól, New Jerseyben ért ez a nap. Felmerült bennünk, hogy milyen lenne bemenni Alsó-Manhattanbe, de végül idő hiányában és a tömeget elkerülve maradtunk a fenekünkön és a tévéből lestük csak meg, mi is történik a megemlékezéseken.

New Yorkban ott volt a jelenlegi és egykori elnök, a mostani és korábbi polgármester. Órákon keresztül sorolták a több mint 3ooo áldozat nevét, közben harang szólt és megható zenei darabokat adtak elő. A Ground Zero volt a központi helyszin, ezzel a hellyel kapcsolatban elég vegyesek a vélemények. Annak idején hosszas gondolkodás és pályázatok kiirása után úgy döntöttek a vezetők, hogy a lehető leghamarabb újjá épitik a lerombolt teret. Tavaly New Yorkban járva magam is láthattam, hogy ez nem fog teljesedni, ugyanis bár az épitkezések elindultak, sokkal lassabban haladnak, s a befejezés kérdéses. A két torony helyén emlékmű található, az egyikben vizeséshez hasonló szökőkút. A közelükben több toronyház állványai még épülőben. Felmerül a kérdés, hogy hová jutott Amerika, sikerült-e feldolgoznia a sokkot, letörni a terrort?


A megemlékezéseket tiszteletben tartotta a sajtó. Már annyi minden megjelent, annyi mindent elmondtak a tiz évvel ezelőtti eseményekről, hogy most inkább a csendes, meghatódott emlékezés vette át a helyét a harsány bosszúhadjáratnak. Voltak csatornák, ahol reklámok nélkül sugározták a műsort, voltak lapok, ahol csak közérdekű hirdetéseket fogadtak el erre a napra.

A HVG-ben érdekes összefoglalót olvastam a terrortámadásokkal kapcsolatos számtalan összeesküvés-elméletről. Egyik szerint az arabok, másik szerint a zsidók, valamelyik szerint egyenest az amerikaiak tervelték ki a szörnyű támadásokat. Sajnos máig nem tudjuk, csak sejtjük az igazságot. A felelősöket kézre keriteni pedig lehetetlen küldetés.


S mi lesz eztán? Szeptember 11 örökre beirta magát a modern kori történelembe. Csak remélhetjük, hogy hasonló szörnyűségre nem kerül sor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése