2011. szeptember 6., kedd

John Carroll 125

Az egyetemem, a John Carroll University iden osszel 125 eves. Ez europai viszonylatban nem tunik soknak, viszont ha belegondolunk, hogy Amerikaban 1886 ota folyamatosan mukodik egy intezmeny, az mar valami.


Az evfordulo unnepleset mar a tavaszi felevben elkezdtuk, most osszel ennek a lezarasa tart epp. A heten unnepi miset celebraltak a campus melletti katolikus templomban. A mise utan a jelenlevo diaksag es tanarok atvonultak a campus kozepen levo hatalmas zold retre, ahol tobb mint szazan (csaknem 125-en) formaztak meg az evfordulo szamjegyeit.


De ki is volt John Carroll, s miert az o nevet viseli az egyetemunk?

John Carroll jezsuita szerzeteskent erkezett Amerikaba, valamikor az 1700-as evekben. A keleti parton vegezte misszios munkajat, sorra letesitve katolikus kozossegeket, iskolakat. A jezsuitak (Society of Jesu) hitvallasanak alapja a tanitas, a tudas atadasa. Olyan neves egyetemek tartoznak hozzajuk, mint a Georgetown Washingtonban (ezt epp John Carroll alapitotta, ez a legregebbi amerikai egyetem!), vagy a Loyola University Chicagoban. A tudas megosztasa mellett kivaloan is gazdalkodnak, a jezsuita vezetes, a "management by Jesus" mint uzleti-vezetoi fogalom a nem egyhazi korokben is jelentessel bir.


John Carroll Egyetem eloszor Cleveland belvarosanak szomszedsagaban, a nyugati oldalon a Lorain uton helyezkedett el. Innen koltozott a 30-as evekben a keleti oldalon talalhato, Clevelandhez kapcsolodo kisvarosba University Heights-ba (azt hiszem a varoska elnevezeseben is volt szerepe az egyetemnek:). A korabbi epuletekben ma a St. Ignatius jezsuita kozepiskola mukodik, kizarolag fiuk szamara. Megjegyzem az egyetemre az elso lanyok az 50-es evek vegen jelentkezhettek...


Szoval a John Carroll hagyomanya folytatodik, tovabb el. Az eros alumni-oregdiak halozatnak koszonhetoen nem szenved hianyt sem anyagiakban, sem lelkiekben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése