2018. július 26., csütörtök

Algéria, 2084

Boualem Sansal: 2084 című regénye egy képzeletbeli utazás a jövőbe, Abisztánba. Az algériai író franciául ír, könyveit honfitársai erősen cenzúrázzák, míg az európai irodalmárok díjakkal tüntetikki.

Az egyszerűen íródott könyv szövevényes történetbe visz. Ati a  főhős, aki egy szanatóriumban gyógyul tüdőbajából, s miközben mindenki lemond róla, ő felgyógyulva visszatér a városba. Filozófikus kérdések "gyötrik", hogy valóban van-e isten, akit itt Yölah-nak hívnak, s rátalálhat-e a boldogságra, ami a túlvilágon is vele lesz. Mivel a halálból tér vissza, sokat látott és tapasztalt, amit más nem.

A könyv kritika a szélsőséges iszlám országokról. Ahol az elvakult szabályok, a valóság tagadása, és képzelt dolgok kötik meg az embereket. Ati szeme a betegsége miatt "nyílt fel", ám ő és barátai, segítői hamar gyanússá válnak, s ellehetetlenítik őket.

"A háború: béke. A szabadság: szolgaság. A tudatlanság: erő. És hozzávettek három saját gyártmányú alapelvet: Az élet: halál. A hazugság: igazság. A logisztika: abszurdum. Ez Abisztán, kész őrület."

Az író tudatosan nevezte 2084-nek a könyvet, utalva Orwell 1984 című művére. Itt már egy évszázaddal előrébb járunk, ám a problémák, az emberek manipulálása és elbutítása ugyanaz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése