2018. július 31., kedd

Kapolcsi kitérő

Idén is megrendezték a Művészetek Völgye fesztivált a Balaton-felvidéken. És idén is volt Református Udvar Taliándörögdön. Több ok, hogy útba ejtsem Kapolcsot és környékét. Még egy Budapest-Balaton útvonalat is érdemes volt módosítani miatta.

 

A Völgybe már leutazni is élmény. Ide nem vezet autópálya, A Balaton keleti csücskénél szépen elhagyjuk a gyors és sima utat, s lassabb, de festőibb utakra váltunk. Balatonfüred vagy éppen Veszprém felől is lehet jönni, mi Veszprém irányából érkeztünk Nagyvázsonyon át. Ugyan ez még nem a fesztiválhelyszín, de megér egy pihenőt a Kinizsi vár, vagy éppen a sok szép falusi porta, amit az út mentén találunk.


Taliándörögdön már nem először járok, hiszen jó ismerőseim, barátaim alakítják itt ki, építik "fel" azt a csodahelyet, ahol kiállítások, kézműves workshopok, koncertek, irodalmi programok és persze jóféle kávé várja a betérőket.


Az idei program témája és neve: Képtelen Kert. Az elhagyott parókiaudvar egy elgondolkodtató kertté változott, ahol képekkel, illetve azok hiányával, üres keretekkel próbálták a kreatív szervezők saját magunkra, képtelenségünkre, vagy éppen a képünkre irányítani a figyelmet. Még a kávét felszolgáló tálcák is képkeretek, tükrök voltak.


Az aprócska templomépület falán Votin Dóra, az általam is szeretett festőművész képei ill. képkeretei voltak láthatóak. Dóra idén üres, régi keretekkel "játszott". A kreatív játék eredményeként született 4 kompozíciót tekinthettük meg. A bibliai nagy történet elevenedik meg ezeken az alkotásokon: a teremtés, a bűneset által okozott bukás és a feltámadás Krisztusban.


A templom azonban nemcsak "passzív" kiállítótér, hanem aktív workshop helyszín is volt. Az arra járó érdeklődök karcolatokat készíthettek, mégpedig minden nap különböző táblákra és különböző motívumokkal. Így sok-sok ember közös alkotásaként jött létre egy életfa-kép, vagy éppen az ajtó.


A taliándörögdi aktivitások után már nem is maradt erőm és figyelmem a kapolcsi kirakodóvásárra. Viszont még egy dörögdi rejtett látnivalót felfedeztem, arról külön beszámolót írok.


"megteremtette Isten az embert a maga képmására, Isten képmására, férfivá és nővé teremtette őket" (1 Mózes 1:26)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése