2018. július 15., vasárnap

Gyulakeszi, a rejtőzködő

Gyulakeszin már többször jártam, de mindig nehéz ide visszatalálni. A Balaton melletti dombok és tanúhegyek cikkcakkos útjain általában eltévedek. Néha Nemesgulács falujáról gondolom, hogy az Gyulakeszi, ahová igyekszem.

 Gyulakeszi főutcájáról ez a panoráma fogad Badacsony felé.

Legelőször a Csigó Malom miatt jöttem el ide. Ez a falu határában álló óriási kőből épült impozáns malomépület egy hatalmas antik piac színhelye. A tulajdonos egy műértő hölgy, aki hagyatékokból komplett berendezéseket, festményeket, porcelánt, textílt vásárol, majd felújítás után itt árusít. A piac mellett az emeleti díszteremben koncerteket is szerveznek, a szezonban nagy nevű klasszikus zeneművészek léptek itt fel, mint például Varnus Xavér.

Ha egy kicsit visszajövünk a malomtól a faluba, az út mentén a legendás "velős kenyerező" büfét találjuk. Egyszerű, tiszta, igényes falatozó, ahol mindig van frissen sült velős pirítós és régimódi hamburger. Már ezért érdemes ide kitérőt tenni Keszthelyről, Tapolcáról, vagy a Balaton-felvidék más településéről.

A falu központjában templom, azzal szemközt egy izgalmas, kétszintes "uradalmi" ház. Magas fallal van körülvéve, talán művésztelep működhet benne. Kicsit utána olvasok és kiderül, hogy ez egy Eszterházy (!) kastély, ami jelenleg magántulajdonban van...


A következő utcában pedig egy étterem és vendégház új épületei sorakoznak. Amolyan nyaralófalu is lehetne, a hagyományos stílusban, újszerűen megépített házakkal, a patakon átívelő malom-szerű főépülettel (ami egykor a kastély malomja és uradalmi háza volt) és a mögötte elterülő karámmal, ahol lovak és más állatok poroszkálnak.


Egyébként Gyulakeszi mellett lehet felkapaszkodni a Csobánc várához. Erről a túráról már írtam korábban. A csodás panoráma, a romok, az út menti régi szőlőspincék miatt kihagyhatatlan kirándulás. 

Cikk a Csigó Malomról
 
Bak Vendéglő stb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése