2016. június 7., kedd

Karibi történet

Egy alig 1oo oldalas kis könyvecske Alejo Carpentier: Földi királyság című műve - ezt olvastam legutóbbi könyves utazásom alkalmával.

Az író Kubában született és élt a 2o. században. Írásait Marquez misztikus-szürreális műveihez hasonlítják. Alakjai egyszerre valósak és képzeltek, emberiek és állatiak.

Ez a regénye a 18. századi Haitin játszódik. Amolyan "kosztümös" történelmi regény lehetne, ám a romantikán és a trópusi képeken túl igencsak erőszakos, véres időszakot elevenít fel. Ekkor a franciák uralják a szigetet, ahol  még érezhető a spanyol hódítók hatása, s természetesen az Afrikából behurcolt rabszolgák leszármazottainak kreol kultúrája.

Nyelvezetében francia, spanyol, latin, kreol mondások, kifejezések, dalok jelennek meg. Az itt élők életében vegyül a katolikus keresztény hagyomány az afrikai vudu varázslási mítoszokkal. A francia király kirendelt vezetői és katonái európai jellegű rendszert próbálnak megszilárdítani, ám ezt elsöpri a helyi elnyomott feketék forradalma.

Bár kubai az író és Kubáról akartam olvasni, ez a könyv a karibi térség másik szigetére, Haitire repít. Érdekesség, hogy a könyv borítóját az általam is ismert Kő Boldizsár rajzolta.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése