2016. május 27., péntek

Idegen istenek

Ez a címe a nigériai író, Okey Ndibe regényének. A Foreign Gods Inc. New Yorkban és Nigériában játszódik napjainkban. Főhőse Ike, a nigériai bevándorló, aki diplomáját Amerikában szerezte, ám erős akcentusa miatt esélye sincs a szakmájában elhelyezkedni. Ezért sofőrködik és ügyeskedik.

Ike legutóbbi ötlete, hogy hazautazik Nigériába, s onnét ellopja a saját törzsének harci istenszobrát, amit majd a manhattani Foreign Gods Inc. galériában akar értékesíteni. Mivel le van égve, s több adósságot is felhalmozott válása miatt, ezért nagyon szüksége van a pénzre. A befolyt összeggel akarja anyját és Nigériában élő rokonait támogatni.

Az utazás elég kalandosra sikerül. 1o éve nem járt otthon, s ekkor szembesül az országot uraló korrupcióval és szabálytalanságokkal. Ebben a nyugat-afrikai országban vegyül a kelet és a nyugat. Anyja kereszténnyé vált, s elvakultan üldözi a régi törzsi hit minden jelét. Így például kész elpusztítani a kérdéses istenszobrot is... Ezzel szemben nagybátyja és annak családja még ragaszkodik a törzsi hiedelmekhez, tisztelettel fordulnak az istenszobor felé.

Ike küldetése sikerrel jár, de a sorsa őt is utoléri. Hogy hogyan, az majd a könyvből kiderül.

Az író Ndibe Amerikában él, egy ottani egyetemen tanít. Valószínűleg saját maga is megtapasztalta, hogy milyen külföldi értelmiségként új életet kezdeni az USAban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése