2016. május 23., hétfő

Balaton filmeken

A balatoni szezon kezdetével több film is eszembe jutott, amiket a Balatonnál forgattak.

Egy "klasszikus" a közelmúltból a Zimmer Feri. Az első rész szenzációs, a második felejthető. Aki nagyokat akar nevetni a boldog szocialista idők vendéglátóin, az nézze meg az első részt. Szerencsére a filmben bemutatott "színvonalnak" ma már csak nyomait találjuk a Balatonparton.

Egy régebbi valódi klaszikus a Liliomfi. Láttuk már színházban, de a film az felülmúlhatatlan. A szigligeti dombok és pincék között játszódó festői filmben olyan "sztárok" fiatalkori alakját láthatjuk mint Ruttkay Éva, Darvas Iván, Dajka Margit. Igazán nevettető ez a romantikus, kosztümös történet.

A romantikus történetek után egy fekete-fehér dráma: A ház a sziklák alatt rendezője szintén Makk Károly (ahogyan a Liliomfinál is). A történet itt kevésbé romantikus és kevésbé festői: a háborúból hazatérő katonaférj felesége már nem él, ezért kisfiával és feleségének nővérével él egy fedél alatt.
A film helyszínéül szolgáló nádfedeles házikó a badacsonyi hegyoldalban van, valóban a sziklák alatt van. Bár fekete-fehér a kép, mégis a csodás fények elénk varázsolják a Balaton látványát különböző évszakokban, éjszaka és nappal is. A főszerepet a nemrég elhunyt Psota Irén játssza.

Én ezeket láttam mostanában, de ennél jóval több filmet forgattak a magyar tengernél. Itt egy összeállítás, amely 22 filmet ajánl.


Jó mozizást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése