2016. május 23., hétfő

A Balaton festői

Vaszary János (1867-1939) Kaposvárhoz kötődik, de volt villája Balatonfüreden is. Ezért van néhány balatoni témájú festménye. A kedvencem a Balatoni stég című, ami 19o3-ban készült, s egy fedett kabint ábrázol. Magángyűjteményben van, éppen ezért még egy rendes fotót se találtam róla.

Vaszary János: Balatoni stég

Egry Józsefet (1883-1951) nevezik a Balaton festőjének is, hiszen Badacsonyban élt. Számtalan képet festett az itteni tájról, több évszakban megörökítette a badacsonyi dombokat, szőlőket, Szigligetet, a szemközti fonyódi két csúcsot. Festett háborgó és békés Balatont, halászokat.

Egry József: Balatoni halász

Mészöly Géza (1844-1887) tájképfestőként főként a Balatont örökítette meg klasszicista képein. Naturalista, plain air képei élethűen adják vissza a Balatont, a parti életet, az ott élők és dolgozók alakját.

Mészöly Géza: Akarattyai löszpart


Somogyi Győző (1942-) jelenleg is Salföldön élő és alkotó Kossuth-díjas festőművész. Grafikákat és színes nyomatokat készít. Képei játékosak, a valóságtól eltérő, gyermeki színekkel ábrázolja a Balatont, Badacsonyt és a környező tájat.

Somogyi Győző: Karnyújtásnyi a Balaton


Vaszary Villa, Balatonfüred

Egry József Emlékmúzeum, Badacsony

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése