2016. január 11., hétfő

Mexikó regényben

Kettővel ezelőtti bejegyzésemben összegeztem, hogy hány különböző országból olvastam már regényeket, könyveket. Mexikó még kimaradt. Most viszont pótoltam.

Nagy álmom Mexikóba eljutni. Viszont egyrészt rengeteg pénzbe kerül, másrészt a biztonság nem a legjobb most ott. Pedig vonzanak az azték piramisok, Mexikóváros óriási nyüzsgése, Frida Kahlo művészete, az ottani színek, dallamok, ízek. Talán majd később összejön egy ilyen utazás...

Most viszont egy regény segítségével utaztam Mexikóba. Jennifer Clement: Elveszett lányok országa című műve nemrég jelent meg. Romantikus lányregénynek tűnik a pipacsvirágos címlappal, ám a könyvet kinyitva inkább thriller a műfaja.

Szinte dokumentumregény is lehetne, hiszen valós események, Mexikó jelenlegi helyzete ihlette az írást. A címben szereplő elveszett lányok valójában elrabolt lányok, akiket a maffia, a helyi bandák rabolnak el és adnak el drogbáróknak, vagy külföldre rabszolgának.

A történetet egy fiatal lány meséli el, akinek a legjobb barátnőjét 14 éves korában rabolták el. Ladydi az anyjával él a dzsungel közepén, nem messze a csillogó Acapulco tengerpartjától. A közelükben lévő földeken szinte csak nők élnek: a férfiak vagy meghalltak a belharcokban, vagy átszöktek Amerikába. A nők maradtak, lányaikkal, akiket fiúként nevelnek, hogy így védjék őket a rablóktól. Mindennaposak itt a lövöldözések, a hullák, a drogügyek. Kilátástalan körforgás ez, melyben benne van a rendőrség, az állam, a maffia. Ilyen körülmények között cseperednek a gyerekek, s válnak felnőtté. Hogy túléljenek, vagy éppen külföldre meneküljenek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése