2016. január 24., vasárnap

Hótalpas túra

Milyen lehet az, mikor 5o centis hóban taposol végig egy 14km-es távot? Hegyre fel és hegyre le, a túlélésért küzdve? Magadon viselve 4 réteg ruhát, fura túrafelszerelést, s persze az egész napi elemózsiát? Na most hétvégén megtudtam, hogy erre is képes vagyok.


A marokkói hőség után egy szlovákiai fagyos túrára mentem a már ismert túraszervező csapattal. Szerencsére voltak ismerősök, akik ide invitáltak, köszönet nekik érte. Mivel idén sincs rendes telünk, havunk, hidegünk, így a lelkem és a testem havas téli tájra vágyott, friss levegőre, erdőre, mezőre.


Egészen Donovaly-ig kellett mennünk az Alacsony Tátra ismert pontjáig, hogy megfelelő havas terepet találjuk hótalpas túránknak. A hótalpas jelző azt a fura szerkezetet jelöli, melyet a lábunkra csatolva viselünk. Ennek segítségével nem süppedünk a hóba, nem csúszunk meg a lejtős szakaszokon, hanem szépen tudunk haladni. Már ha szépnek lehet nevezni a cammogást, amit produkáltunk: a síoverálok suhogása, a hó ropogása közepette ütemesen haladtunk előre, de közben beszélgetni sem tudtunk, hiszen a nagy hangzavarban, amit felszerelésünk okozott nem hallottuk egymást. Meg egyébként se sok szusz maradt bennünk a kedélyes társalgáshoz...


A körülmények ellenére nagyon jól éreztük magunkat. Arcunk hihetetlenül kipirult a -15 fokban, a szélben, tüdőnk megtelt friss levegővel, testünkben pedig beindultak a méregtelenítési reakciók. A havon való haladást a hótalpak mellett síbot ill. túrabot is segítette. Volt, hogy szélnek kitett gerincen "sétáltunk", volt, hogy fenyőerdőben haladtunk. A legdurvább részen hatalmas meredeket másztunk meg cikk-cakkos ösvényen, majd lefelé a fenekünkön csúszva gyorsítottuk meg a leérést.



Mesevilágban jártunk, már csak a tündérek, erdei manók hiányoztak a behavazott képről. Több, mint 6oo méteres szintkülönbséget küzdöttünk le együtt, hogy felérjünk az 13oo méteres csúcsra. A csúcscsoki elfogyasztása szokványos ilyenkor, de mi nem igazán éreztük a csoki ízét, mivel mi is és a csoki is teljesen összefagyott...


Néhány tanács zárásul a hozzánk hasonló elvetemülteknek: ha lehet minden folyadékot termoszban vigyetek, mert különben megfagy. Legközelebb biztos, hogy viszek termoszban nem csak teát, de forralt bort, meleg levest is. Ugyanis a hideg élelem a hidegben nem sokat segít.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése