2013. május 6., hétfő

Ki a szabadba

Kinti lény vagyok. Akkor érzem igazán jól magam, ha a szabadban lehetek. Gyalogosan vagy biciklin, vizen vagy hegyen, csak kint legyek!


A márciusi koratavasz és havazás után, áprilisban kivirult a természet, az időjárás meglepetésszerű kánikulát hozott. Gyorsan elő is vettem a biciklimet, kipucoltam a túracipőmet és nyakamba vettem a várost illetve annak környékét.

Igyekeztem felkeresni a kedvenc helyeimet. Nagy sétákat tettem Zuglóban a lakhelyem szűkebb és tágabb környezetében. Lehet itt sétálni csodás régi villák, árnyas fasorok között, vagy akár a Városliget parkerdőjében.

Ha kicsit távolabb kalandozok, ott van a Dunán a Margitsziget. Itt ilyenkor virágba borul minden, a madarak és mókusok elemükben vannak, s az emberek is tömegesen járják a parkot, görkorira, bringóhintóra vagy biciklire pattannak, piknikeznek. Mint ahogy mi is tettük egy napos délután.

Ha már Duna, akkor érdemes a kevésbé ismert dél-budai Kopaszi-gátra kimenni. Évekkel ezelőtt csodás parkrendszert, pihenőövezetet alakitottak ki a félszigeten, ami a Duna egyik kis holtágát választja el a nagy folyótól. Van itt több divatos étterem és bár, fürdőhely, piknikhely, szinpadszerű lelátó a vizre, még hajókikötő is.

Apropó hajó. Aki nem tudná, most már BKV-hajójáratok is vannak! Az északi Rómaipart és a deli Kopaszi-gát között közlekedik, közben cikkcakkozva bejárja a pesti és a budai Dunapartot. Bérlettel lehet felszállni, s kiegészitőjegyért cserébe még a bicajunkat is feltolhatjuk. Külön jegyet a hétvégi járatokra kell csak venni, igy ha egy kis turistaélményre, napsütésre és csodás panorámára vágyunk, szálljunk hajóra a rakpart egyik kikötőjén. A menetrendet itt találjátok.

S ha még mindez nem volna elég, a természetet kezünkbe is vehetjük. Elő az ásót, kiskapát, s ültessünk virágokat a balkonunkra, vagy a házunk elé! Mi több napon át irtottuk a gazt a ház előtti közterületről. Mig máshol térdig érő fű és szemetes, kutyaszaros, kopár a ház eleje, nálunk virágzó oázissá változott. Elvirágoztak már a tavaszi hagymás tulipánok, krókuszok, nárciszok, most éppen az orgona illatozik, de hamarosan jönnek a rózsák és hibiszkuszbokrok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése