2013. május 15., szerda

Kecskemét, szecesszió

Korábban még sosem jártam Kecskeméten. Nemrég egy régi jóbarátomat látogattam meg ott, igy alkalmam volt kicsi közelebbről is szemügyre venni ezt a folyamatosan megújuló, mégis régi várost.

Kecskemét Budapesttől alig egy órányira van, az Alföld sik vidékének közepén. A városhoz közelitve látjuk az út melletti földeket és tanyákat. Kecskemétre érve igazi alföldi mezővárosi hangulat fogad.

A belváros utcái sok helyen sétálóutcává vannak alakitva, igy lehet jönni-menni a macskakövek, árkádok, gangos házak között. Ha Kecskemét, akkor Kodály Intézet. Az egykori kolostorépületben működik a rangos zenei intézmény, Kodály szülővárosában. A másik ismert látnivaló a Cifra Palota. Személy szerint nekem más cifra épületek jobban tetszettek.

Egy kevésbé ismert cifra palota

A hatalmas főtéren egymás mellett magasodik a katolikus templom és a városháza. Ez a templom Magyarország legnagyobb templomai között van számontartva. A templom előtti "útjelző" szobor-csúszdán épp kis tipegők csúszkálnak. Ez az útjelző távoli magyar városok irányába mutat, jelezve azok irányát és távolságát. Ebből a szempontból Kecskemét nagyon is jó helyen van: az ország közepén, egyforma távolságra az összes határtól.

A városháza épülete nagy kedvencem. Csodás Zsolnay-csempés kerámiatetőzete, a kis szecessziós domborminták a falakon, a festett üvegablakok... Mellette "trianoni" emlékmű, egy szobor, ahol az elszakitott magyar területek térképe a földből emelkedik ki. Nem messze ettől a kuláktörvényekre figyelmeztető kis szobor áll. A városházával szemközt egy másik templom. Romantikus kerités és hatalmas kovácsoltvas kapu veszi körül. Mellette az árnyas park oldalában a régi templom romjai, teraszos éttermek, hangulatos kávézók.

Városháza
 
Egy roved sétára innen máris az új sétálóutcába kerülünk. Ennek az elején jobbra a hatalmas fehér zsinagóga, balra a Cifra Palota áll. A sétáló egyébként a forgalmas utca közepén lett kialakitva, árnyas akácfasor között vezet a virágos út, helyenként a város látnivalóit bemutató domborművekkel. Jobbra és balra úri paloták, éttermek, banképületek. Lejjebb a régi mozi.

Cifra Palota: mintha napraforgók hajtottak volna ki a tetején
 
Kecskeméten több rangos tanintézmény is van. A Kodály Intézetről már szóltam. Itt van a piaristák egyik gimnáziuma, hatalmas klasszicista épülete és a kollégium szépen elfoglalja a belváros egyik "negyedét". A város főterénél áll a Református Gimnázium Kós Károly jellegú hatalmas épülete.

Kovácsoltvas templomkapu

Kecskemétről ne gondoljuk, hogy elmaradott, poros vidéki városka. Mivel nincs messze a fővárostól ill. Szegedtől sem, itt mindig zajlik az élet. A Mercedes-gyárnak köszönhetően rengeteg külföldit, németet hallani az utcákon. Sok az elegáns étterem (mi egy olasz séf által működtetett házias trattoriába tértünk be), a külföldi konyha remeke. Van itt szinház, koncertterem, art deco művészmozi (itt is voltunk).

A kecskeméti szinház

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése