2013. május 8., szerda

Jane Austen öröksége

Jane Austen a 18-19. század fordulóján élt, ám hatása mégis máig érezhető. Az elmúlt hetekben több filmet láttam róla, illetve olvastam az emlékiratai alapján irott regényt.


A Jane Austen magánélete (Becoming Jane) cimű filmet már többször láttam, s mindig mond valami újat. Anne Hathaway és James McAwoy játszák a fő szerepeket. A fiatal irónő itt még csak próbálgatja az irást, azt követhetjük figyelemmel, hogyan irja meg első nagy sikert hozó regényét, az Értelem és érzelem ciműt. Az irónő magánéletéről keveset tudni. Soha nem ment férjhez, viszont néhány adat szerint volt kérője, de ő nemet mondott. Ezt romantikus formában fejti ki a film.

Hasonló történetet dolgoz fel Syrie James nemrég irott regénye, a Jane Austen naplója. Az irónő valóságosnak tűnő kerettörténetbe helyezi a regényét: mi lenne, ha előkerülnének Jane Austen titkos naplói, s valaki ebből regényt irna? A valóság az, hogy Austen életrajzát egyik unokaöccse adta ki halála után. Ám ez a memoir nem tartalmaz sok romantikus elemet vagy titkos hódolót. Jane legjobb barátja a nővére, Cassandra volt, legbelsőbb titkait levelekben irta meg neki. Cassandra viszont Jane halála után megsemmisitette a leveleket, igy nincs irott hagyaték.

Az irónő egy titkos ládából előkerült naplósorozatot fűz regénnyé. Eszerint, Jane 31 éves korában megismert egy tehetős, intelligens urat, akivel évek múlva szoros szálak fűzték össze, sőt meg is kérte. Ám a férfi tönkrement, s a teljes elszegényedéstől egy korábban megalkudott esküvő mentheti meg, s ezért Jane félreáll. Érdekes, hogy ez a férfi biztatja Jane-t az irásra, s ő ennek hatására átdolgozza kezdetleges műveit, s sorra kiadja őket. Jane pár év múlva meghal, viszont művei máig élnek.

A Jane Austen filmklub egy másik nagysikerű film egy sor csodás szinésznővel. Az mai Amerikában játszódó történetben néhány barátnő filmklubot alakit: Jane Austen életművét, hat regényét olvassák, minden hónapban egyet. A barátnők között van frissen elvált, sebeit gyógyitgató anya, örök szingli, idősebb, mindig szerelembe eső és házassági válságban szenvedő tanárnő is. Az Austen történetek mögött zajlik a nők személyes története, s persze a végére minden kusza szál és probléma elrendeződik. Mit tenne Jane? - cseng az egyik hősnő fülébe a kérdés, mikor nagy döntés elé kerül.

A fenti kép az egyetlen hiteles portré Jane Austen-ról. Testvére készitette az akvarelt, ami alapján próbáljuk elképzelni, milyen is volt ez az érzelmes, okos, tehetséges nő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése