2012. október 4., csütörtök

Kossuth Amerikában

Érdekes évfordulót ünneplünk idén: 16o éve járt Kossuth Amerikában. A történelemkönyvek nem nagyon hangsúlyozzák, hogy Kossuth az 1848-49-es szabadságharc leverése után egy nagy amerikai körutat tett 1851-52-ben. A célja volt, hogy felhivja a figyelmet a magyarok elnyomott sorsára, no meg hogy adományt gyűjtsön a harcok folytatására.

Kossuth amerikai útjának térképe

Útja végül nem érte el a kitűzött célokat. Mivel Amerika akkor az Észak és Dél ellentétével volt elfoglalva, Kossuth pedig egyik oldalra sem akart elköteleződni, igy 7 hónapos útjának végén némi csalódással tért vissza Törökországba, ahol számüzetésben élt tovább. Amerikai útja során meglátogatta az akkori Egyesült Államok jelentősebb városait a Missisipitől keletre. Adományt is gyűjtött, de abból egy későbbi harcra már nem futotta. Ennek ellenére ott hagyta nyomát a történelemben, az emberekben és a településeken.

Csaknem 5oo beszédet mondott a börtönévei alatt angol szótárból és Shakespeare műveiből megtanult angoljával. Ma is több településen találunk Kossuth Parkot, utcát, vagy teret. Vannak Kossuth nevezetű települések.

Kossuth Farm, Brecksville Ohio

Clevelandben szobra is áll, s van egy róla elnevezett park. Két hete hétvégén pedig a nemrégiben alapitott Kossuth Farmon jártunk. Egy nyugdijas magyarországi tanár-házaspár nem akarta tétlenül tölteni a boldog éveit, igy fogták és művelés alá vették a nemzeti park egyik földterületét. Kapujukban tábla hirdeti: itt organikus (vagyis bio) zöldségeket lehet kapni. Van itt magyaros paprika és paradicsom, cukkini, padlizsán, zöldbab, kukorica. Múlt szombaton 5o cserkésszel rohamoztuk meg a tanyát, ahol bográcsban főztünk lecsót, s az erdő szélén felállitott állomásokon feladatok várták a nebulókat.

A clevelandi Kossuth (Endre)

Most héten pedig egy történelmi műsor keretében jelmezbe öltözött történészek és tanárok adták elő Kossuth útjának történetét. Megjelent maga Kossuth is, akinek akcentusa próbálta megközeliteni az egykori szabadsághős beszédét.



Kossuth amerikai útjáról film is készül. Még tavasszal járt nálunk a Debreceni TV stábja, akik átszelték egész Amerikát, s lefilmezték a Kossuth-tal kapcsolatos helyeket és emlékeket. A film pár hónapon belül lesz látható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése